Problemy z tabletem

• Autor wątku Autor wątku MasterKaci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MasterKaci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

mam taki mały problem z moim tabletem. Tablet miał pewne techniczne usterki. Postanowiłem go wysłać na gwarancji do serwisu. Urządzenie wróciło do mnie, acz nie jestem w stanie potwierdzić, czy działa poprawnie. Praktycznie od razu odesłałem jednostkę z powrotem z innymi wadami, bardziej oprogramowania. Dostałem dziś tablet z powrotem, nic nie zostało naprawione mimo, iż dostałem dokumentację, że została wymieniona płyta główna. Czy posiadając oba dokumenty mogę złożyć w sklepie reklamację i żądanie wymiany jednostki na nową?

Czy procedura wygląda tak samo, jak w każdym innym przypadku? Czy dokumenty od Gwaranta muszą być oryginalne, czy mogą być to kopie?

Mogą być nawet mikrofilmy, wszak nie używasz ich ponieważ chcesz reklamować z tytułu ustawowej niezgodności a nie gwarancji :cool:

Masz dwie reklamacje:
- reklamacja z tytułu gwarancji (producent urządzenia np. dell) w tym wypadku to sprzedawca w Twoim imieniu wysyła urządzenie do serwisu,

- reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową (sprzedawca) w tym wypadku informujesz sprzedawcę, że "kupiłem sprzęt który inaczej był opisywany w umowie i chce byście albo go naprawili albo wymienili na nowy". Sprzedawca powoła rzeczoznawcę, który dokona ekspertyzy urządzenia i z raportu będzie wynikało jasno czy wada jest fabryczna czy powstała po zakupie.
Jednakże jeżeli w sprzęcie wykryto wadę w 1 półroczu od zakupu urządzenia i od czasu wykrycia wady, do czasu złożenia zawiadomienia o niezgodności nie minęły 2 miesiące, to istnieje tzw. domniemanie, że wada istniała przed zakupem urządzenia

Domniemanie zgodności towaru z umową - Twoje prawa - Prawa konsumenta - Infor.pl

Te dwie reklamacje to zupełnie nie związane ze sobą procesy. Możesz dostać odmowną reklamację od sprzedawcy i nadal reklamować ją z tytułu gwarancji u producenta.
Nie wiem natomiast jak to jest z wymianą na nowy sprzęt w przypadku naprawy w serwisie, to chyba jest wszystko napisane w warunkach gwarancyjnych.

Powrót