Problemy z umową ***

• Autor wątku Autor wątku metzgeria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metzgeria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam problem z umową z ***. Podpisałam umowę na dostawę telewizji i Internetu do maja 2023r w wynajmowanym mieszkaniu na okres studiów. W październiku 2021 r. właściciel mieszkania wypowiedział mi umowę najmu, ponieważ postanowił sprzedać mieszkanie. Napisałam pismo do *** o odstąpieniu od umowy dostawy usług, wraz z zaświadczeniem od właściciela mieszkania o eksmisji, licząc na to, że moje argumenty są na tyle mocne, że *** zrezygnuje z nałożenia mi kary za zerwanie umowy. W listopadzie 2021 zadzwoniła do mnie konsultantka i poinformowała mnie o nałożeniu kary ponad 3tys. zł za zerwanie umowy. Wg. niej *** dało mi tyle promocji na ten Internet, że brak kary jest niemożliwy i poradziła mi, żeby płacić abonament, ewentualnie zrobić cesję umowy. Po przeliczeniu uznałam, że to jest dużo tańsze wyjście i zrezygnowałam z odstąpienia od umowy, co *** potwierdziło pisemnie. W miedzy czasie na platformach z ogłoszeniami próbowałam bezskutecznie zrobić cesję. W dniu dzisiejszym tj. 18.02.2022 dostałam SMS od ***, że w związku z rezygnacją została naliczona mi kara ponad 2500zł. Po kontakcie telefonicznym z firmą dowiedziałam się, że nowy właściciel mieszania założył w nim Internet ***, w związku z czym moja umowa została rozwiązana, ponieważ mój Internet był nieaktywny (nie używałam go, jednak regularnie płaciłam abonament).

Czy *** ma podstawę naliczyć mi karę, skoro to *** rozwiązało umowę? Co mogłabym zrobić w tej sytuacji?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przeczytaj umowę, zapewne jest tam odpowiedź.

Powrót