problemy z usługą fotograficzną

• Autor wątku Autor wątku mariolina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariolina

witam,
mój problem może okazać się błahy ale jednak jest irytujący, mianowicie fotograf wykonał mi zdjęcia, wypisał kwitek umowy o dzieło i wskazał datę dostarczenia zdjęć, po terminie zadzwoniłam do niego, gdyż zdjęcia nie doszły, to usłyszałam w odpowiedzi, że data którą wskazał na umowie nie jest datą dostarczenia tylko wysłania przez niego do mnie zdjęć, że wysłał je dzień przed wyznaczony terminem oraz żeby cierpliwie czekać, myślę okej, ale znowu minął tydzień, zdjęć nie mam, fotograf telefonu nie odbiera i nie wiem co robić, jego biuro jest w sąsiednim mieście, także zdjęcia powinny dojść błyskawicznie, zamierzam jechać do niego z wizytą ale nie wiem czy mam jakieś argumenty na to, wg mnie nie dotrzymał umowy...

Jaki zapis jest w umowie ? Data dostarczenia zdjęć usługobiorcy czy data wysłania zdjęć do usługobiorcy ?

Zgłoś do urzędu skarbowego, jeśli fotograf jest z twojej okolicy to do US w twoim mieście bądź gdzie podlegasz. Jeśli fotograf jest z innej miejscowości to do jego US, i dołącz kopie umowy, którą od niego dostałaś.

mariolina napisał:
witam,
mój problem może okazać się błahy ale jednak jest irytujący, mianowicie fotograf wykonał mi zdjęcia, wypisał kwitek umowy o dzieło i wskazał datę dostarczenia zdjęć, po terminie zadzwoniłam do niego, gdyż zdjęcia nie doszły, to usłyszałam w odpowiedzi, że data którą wskazał na umowie nie jest datą dostarczenia tylko wysłania przez niego do mnie zdjęć, że wysłał je dzień przed wyznaczony terminem oraz żeby cierpliwie czekać, myślę okej, ale znowu minął tydzień, zdjęć nie mam, fotograf telefonu nie odbiera i nie wiem co robić, jego biuro jest w sąsiednim mieście, także zdjęcia powinny dojść błyskawicznie, zamierzam jechać do niego z wizytą ale nie wiem czy mam jakieś argumenty na to, wg mnie nie dotrzymał umowy...

Czy pobrał już jakieś pieniądze od Ciebie? - Zaliczki?

mariolina napisał:
tak, płatne było "z góry".

Albo przejdź się nawet na policję.
A co do US, jeśli ma zgłoszoną działalność to można zgłosić do US, ponieważ z każdej umowy, a nawet wykonywania zdjęć ślubny fotograf ma zysk, i musi odprowadzić podatek do US. Więc pytanie, czy również od tej umowy odprowadził podatek? Jeśli zdjęć nie wydał?

Powrót