problemy z vatem

• Autor wątku Autor wątku anulka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, mój znajomy ma firmę transportowę. Przez jakiś czas kupował olej napędowy do samochodow ciężarowych od pewnej hurtowni paliw. Wszystkie wystawione przez ta hurtownie faktury oczywiscie wliczył sobie w koszty.

Okazało sie, że właściciel tej hurtowi wystawiał faktury firmom, którym ten olej sprzedawał, ale nie rozliczał się z nich - nawet nie ma ich zaksięgowanych. Z tego co slyszałam trafił do sądu i przyznał się, że sprzedawał olej napędowy mojemu znajomemu, ale nie jest wypłacalny.

Z tego tez tytułu (podobno) urząd skarbowy będzie mogł sciągnąć vat z firm transportowych, które kupowały paliwa od tego pana. No i tu pojawia sie moje pytanie ... czy urzad skarbowy faktycznie ma do tego prawo? Trochę nie mogę w to uwierzyc... Dlaczego ten mój znajomy miałby ponosić konsekwencje za oszustwa podatkowe obcego mężczyzny... Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję.

Będzie mógł odmówic nabywcom paliwa prawa do odliczenia podatku od zakupionego paliwa tylko w przypadku kiedy sprzedawca nie był zarejestrowanym czynnym podatnikiem VAT. Jeżeli był zarejestrowany a nie wykazał sprzedaży w deklaracji to na nim spoczywa obowiązek podatkowy a jeżeli nie był zarejsterowany to nabywcy mają problem.

Powrót