Problemy z zasadami w szkole

• Autor wątku Autor wątku kanion122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanion122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

od początku tego roku szkolnego (t.j wrzesien 2018) atmosfera w szkole pogarsza się z dnia na dzień.

Został wprowadzony zakaz wychodzenia z terenu szkoły, na przerwach.
Dowiedziałem się, że też na teren parkingu szkolnego, nie może wjeżdżać uczeń, pomimo tego, że żaden ze znaków nie zabrania, ani nie ma takiego punktu w statucie.

Kolejną sprawą jest nie wykonywanie zadań przez dyrektora, w statucie jest zapisane, że jeżeli uczeń w czasie lekcji jest przyłapany pod wpływem alkoholu, zostaje on przyłapany. W ciągu ostatnich 2 tygodni, spotkałem 3 osoby, które miały rozmowy z nauczycielami, lecz nadal widzę ich twarze w szkole.

Ostatnią sprawą jest zachowanie pracowników szkoły, pani woźna, która została w tym roku "szefową", zaczęła się zachowywać jak najważniejsza osoba w szkole.
Nie pozwala na siebie powiedzieć, "Pani Sprzątaczko", tylko "Pani Woźno".
Przechodząc po korytarzu, można usłyszeć jak pani woźna, plotkuje z nauczycielami i czasami nawet z innymi uczniami, na tematy dość prywatne, kto jest jakiej orientacji, kto jest z kim itp.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

***usuń dane szkoły. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
creeper1989 napisał:
Ale jaki ty masz tak naprawdę problem. Bo z tego co opisujesz, typowa szkoła
Moim problemem, jest to czy dyrektor, może wprowadzać jakie kolwiek nowe, nakazy, zakazy czy zasady, bez wpisywania takowych do statutu.

Powiem co wiem. W żadnej szkole publicznej niezależnie od stopnia Uczeń nie może opuszczać terenu szkoły od rozpoczęcia do zakończenia swoich zajęć.

Szkoła ma obowiązek zapewnić bezpieczeństwo uczniom w trakcie trwania zajęć. Zakazu opuszczania szkoly w trakcie zajęć nie musi być wspisany w statut. Przerwa, to nadal czas szkolny

No dobra ten zakaz jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale co z tym parkingiem i braku zapisu o nim w statucie

ja nie zauważyłam w zadaniach szkoły zapewnienia miejsca do parkowania

Terenem zarządza szkoła, czyli dyrektor. Nie ma to nic wspólnego ze statutem. Po prostu zarządca może dyktować kto i na jakich zasadach może korzystać z jego terenu. Może chciałbyś aby w statucie były opisywane też takie rzeczy jak harmonogram naprawy dachów, albo remonty w szkole.

Powrót