Problemy związane z umową o pracę

• Autor wątku Autor wątku Valkyria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Valkyria

Zbanowany
Odpowiedzi
6
W umowie o pracę znalazłam sporo zapisów wzajemnie sprzecznych - np. zobowiązanie do przetwarzania danych, kary za uchybienia z tym związane i jednocześnie zakaz usuwania z komputera (na stanowisku programisty) usuwania jakichkolwiek danych. Część danych osobowych trzeba niezwłocznie usuwać, a umowa tego zabrania... To jest w tle poniższego pytania - oczywiście pracodawcę pogoniłam do usunięcia tego uchybienia, jednak jest temu niechętny.

Co Waszym zdaniem powinno być usunięte z poniższego paragrafu, abym była bezpieczna lub też co powinno być dodane. Na stanowisku programisty Embedded C/C++ nie potrzebuję przetwarzać innych danych niż maile od klientów, które zostaną do mnie przekierowane i ewentualnie dane z SIWZ, które zostaną mi przekazane - jak to powinno być napisane, abym nie odpowiadała za to, że będą tam np. dane biometryczne innych pracowników (wiem, że pracodawca żąda zdjęć na stronę www (obligatoryjnie - z tym sobie poradzę, wygeneruję fałszywy wizerunek sztuczną inteligencją, znam strony ku temu)? Jak się zabezpieczyć przed tym, że nie mam wpływu na stosowane zabezpieczenia w miejscu przetwarzania takich danych? Widząc to jak pracodawca przetwarza te dane - nie chcę tego zapisu 14.2 i 14.3 (co kazałam pracodawcy usunąć, ale się na to nie zgadza).

Jak zmienić te zapisy, aby było bezpiecznie dla mnie, a żeby za brak niezbędnych szkoleń lub za nadmierne dane odpowiadał pracodawca?

§ 14. OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH
1. Pracownik oświadcza, że zapoznał się z obowiązującą u Pracodawcy polityką ochrony danych osobowych i innymi regulacjami wewnętrznymi dotyczącymi przetwarzania danych osobowych oraz zobowiązuje się do ich przestrzegania, w tym do bieżącego zapoznawania się z dokonywanymi w nich zmianami oraz do poszerzania swojej wiedzy w zakresie ochrony danych osobowych stosownie do zajmowanego stanowiska i doskonalenia umiejętności w tym zakresie.
2. Przetwarzanie danych osobowych przez Pracownika następuje na podstawie udzielonego mu upoważnienia do przetwarzania danych osobowych, w zakresie wskazanym w upoważnieniu, w celach związanych z realizacją obowiązków wynikających z zajmowanego stanowiska służbowego.
3. Pracownik oświadcza, że przyjmuje na siebie obowiązek przetwarzania danych osobowych, który wynika z zajmowanego stanowiska służbowego, jest świadomy konsekwencji wynikających z przetwarzania danych osobowych i godzi się na ponoszenie odpowiedzialności w zakresie uchybień związanych z nienależytym przetwarzaniem danych osobowych.

Do tego załączone oświadczenie do podpisania.

Ciechanów, dnia ........ 20..... r.

UPOWAŻNIENIE DO PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Niniejszym, zgodnie z art. 5 ust.1 lit f) w zw. z art. 29 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO),
upoważniam
Panią/Pana: ...............................................................................................................................
Stanowisko: ...............................................................................................................................
do przetwarzania danych osobowych w [Nazwa Firmy] Sp. z o.o. z siedzibą w Ciechanowie, w celach związanych z wykonywaniem obowiązków na zajmowanym stanowisku służbowym.

Czy do przetwarzania jedynie maili od klientów i publicznych SIWZ jest zasadne podpisywanie czegoś takiego? Czy każdy na stanowisku biurowym musi podpisywać takie klauzule, czy może jest to nadmierne i nieuzasadnione?

Ostatnia edycja:
Powrót