Próby włamania na forum komputerowe oraz podobna domena.

• Autor wątku Autor wątku net
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

net

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie Serdecznie,
(1) Próba..
od kilku godzin męczy mnie problem.
Na jedno z kąt moderatorów włamała się osoba który opowiada że przez shella, dostała dostęp do ftp oraz całego serwera dedykowane - w tym kopia bazy danych.
Sprawdzałem wszystkie logi i nie ma śladu osób trzecich aczkolwiek chcę się upewnić jak to wygląda w prawie.
Gdy poprosiłem o pokazanie pierwszej linijki osoba ta mnie zignorowała..
Wydaje mi się że kłamała, ale nie chcę tego tak zostawić..
Posiadam IP potencjalnej osoby która miała tego dokonać :)
Posiadam rozmowę w której osoba ta przyznaję do dokonania opisywanego czynu.

Cóż z tym mogę zrobić?

(2) Domena..
ech.. tak to drugi problem.
W internecie istnieje konkurencja która istnieje pod podobną domeną - różnica "-".
Proponowałem wykup domeny aczkolwiek osoba ta nie wyraziła zgody.

Czy można z tym coś zrobić?

Pozdrawiam Serdecznie :)

Raczej nic ,poprawić zabezpieczenie serwera

[cytat="net":ytwsezu6]
Na jedno z kąt moderatorów włamała się osoba który opowiada że przez shella, dostała dostęp do ftp oraz całego serwera dedykowane - w tym kopia bazy danych.
Czy można z tym coś zrobić? [/cytat:ytwsezu6] a po logach wychodzi ,że ktoś się włamał...?

Z logów ACP nie, z serwera też nie ale z logów użytkownika tak.
Porozmawiam z administratorem serwera, ale wątpię bo by ich firewall zablokował.

A czy za włamanie na konto usera, moda jako administrator mogę im zagrozić rozprawą? Cóż mogę zrobić, jakie kroki prawne podjąć?

przełamanie zabezpieczeń konta internetowego to przestepstwo - art. 267 &1 KK , dodatkowo zaistniałtutaj również czyn określony w art. 269b &1 KK

Ewidentne włamanie na konto użytkownika - tym bardziej użytkownika o zwiększonych uprawnieniach w systemie - masz podstawy do złożenia zawiadomienia o przestępstwie.
1) Jak to wygląda na co dzień - jeśli ktoś dostaje tzw. shella - czyli dostęp do wiersza poleceń w systemie - to nie jest idiotą... więc z pewnością przeczyści logi dlatego nie znajdziesz tam nic ciekawego - wniosek do prokuratury - niech porównają twoje logi z logami od ISP - wież mi ze wyjdzie wszystko - czarno na białym :)

[cytat="Markiz32":cvkrj0ka]przełamanie zabezpieczeń konta internetowego to przestepstwo - art. 267 &1 KK , dodatkowo zaistniałtutaj również czyn określony w art. 269b &1 KK[/cytat:cvkrj0ka]

Nie zgadzam się owszem konto internetowe typu majl itd
ale na pewno nie konto internetowe

2 sprawa a jeśli admin z kasuje to konto to też będzie przezstemstwo paranoja
Do neta a nie można ich po prostu zbanować a dla kary podać naa forum ip osoby która się włamała

[cytat="Prokuratortus":2c34ygpb][cytat="Markiz32":2c34ygpb]przełamanie zabezpieczeń konta internetowego to przestepstwo - art. 267 &1 KK , dodatkowo zaistniałtutaj również czyn określony w art. 269b &1 KK[/cytat:2c34ygpb]

Nie zgadzam się owszem konto internetowe typu majl itd
ale na pewno nie konto internetowe [/cytat:2c34ygpb] twoje zgadzanie się czy też nie ma się nijak do obowiązującego prawa...

Powrót