Próby włamania..

• Autor wątku Autor wątku Thaard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thaard

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam,
dziś od godziny 14.30 do 18.30 mój firewall odnotował ponad 114 prób skanowania portów mojego komputera. Kilkanaście ataków z poszczególnych IP. Jak wiadomo owy skan służy do znalezienia jakiejkolwiek luki w zabezpieczeniach komputera dzięki którym można przejąć nad nim kontrole lub uzyskać nie autoryzowany dostęp do danych. Moje pytanie jest następujące.

Co mogę zrobić? Mam tu na myśli kwestie prawne.
Liczę na szybką odpowiedź.

#EDIT
Jest to już 127 prób skanowania portów.

Ostatnia edycja:
Zainstaluj lepszy program albo wyłącz informowanie ... bez żartów.
Wątpię żeby informacja o usiłowaniu uzyskania dostępu do danych była potraktowana poważnie.
Chyba, że pracujesz w jakimś Ministerstwie ;)

Pozdrawiam :cool:

Postawione mam dwa firewalle i antywiry :) A ataki te zaczęły się w chwili gdy zdobyłem maksymalny poziom w jednej z gier MMO.

Nic z tym nie zrobisz! Różne aplikacje potrafią standardowo skanować porty albo jakiś zarażony komputer, z którego worm poszukuje nowych "ofiar" w sieci lokalnej. Ale i tak największą głupotą jaką można zrobić są 2 firewalle i AV naraz - mogą sobie wzajemnie przeszkadzać. Proponuję Comodo Firewall i AVG Free i zapomnieć o sprawie...

Jak masz system aktualny i sprawny FW to nie ma się czym martwić.

gryffinian napisał:
Nic z tym nie zrobisz! Różne aplikacje potrafią standardowo skanować porty albo jakiś zarażony komputer, z którego worm poszukuje nowych "ofiar" w sieci lokalnej. Ale i tak największą głupotą jaką można zrobić są 2 firewalle i AV naraz - mogą sobie wzajemnie przeszkadzać. Proponuję Comodo Firewall i AVG Free i zapomnieć o sprawie...

Jak masz system aktualny i sprawny FW to nie ma się czym martwić.

;]
Jeśli masz router, to komunikacja po portach jest w 2 strony;]
w końcu,jakoś muszą się ze sobą odnaleźć.
Zainstaluj sobie dodatkowo PeerGuardian 2 i dorzuć z google'a kilka list z ip .
Będzie bezpieczniej,a w części przypadków,zobaczysz dokąd/skąd lecą te "próby włamania"

Tylko uważaj z tym PeerGuardianema mimo wszystko - jak ktoś się nie zna to można nieumyślnie sporo rzeczy nim poblokować

Powrót