Procedura założenia działalnosci gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku HardMass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HardMass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Chciałbym prosić jakąś życzliwą osobę o wyjaśnienie mi jak wygląda cały proces od strony praktycznej. Orientuje się o wymaganiach formalnych jakie muszę spełnić, wyborze formy podatkowej itp. ale nie wiem co w jakiej kolejności muszę zrobić i potem jakie czynności co miesiąc muszę wykonywać.

Składam wniosek w urzędzie gminy. I gdzie jeszcze muszę się udać. jak wygląda moja relacja z US i ZUS co miesiąc ???

I dwa pytania jeszcze:

1. Niecały miesiąc temu zakończyłem edukację. Zostałem wyrzucony ze studiów. Czy mam się najpierw zarejestrować jako bezrobotny czy nie muszę. Mam zamiar otworzyć działalność na swoje nazwisko i prowadzić sprzedaż internetowa. co z UP ??

2. Co w przypadku gdy sprzedaż nie pójdzie tak jak to sobie planowałem. Czy w każdej chwili mogę zawiesić albo zlikwidować działalność i czy wiążą się z tym jakieś koszty??

Z góry dziękuję.
Tomek

0) W ZUS składasz ZUS ZUA, a do 10-go następnego miesiąca ZUS DRA (jeśli zaczniesz działalność nie od początku miesiąca, złożysz 2 deklaracje, potem tylko jak coś się zmieni)
1) Nie musisz. Chyba, że chcesz otrzymać dotację (co nie będzie łatwe)
2) Tak możesz zarówno zawiesić, jak i zlikwidować działalność. Na odpowiedź o kosztach- za mało danych.

Powrót