Procedury rentowe

• Autor wątku Autor wątku kałamarnica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kałamarnica

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam! Od początku czerwca staram się o rentę socjalną, po raz pierwszy. Orzeczenie (odmowę) otrzymałam 26 sierpnia. Czy zus nie przekroczył czasu który ma na przysłanie orzeczenia? Czy prawie 3 miesiące czekania to nie za długo w świetle przepisów?
Druga kwestia to taka że wczoraj złożyłam odwołanie od decyzji orzecznika do komisji zus. Czy mam się przygotować na takie samo wielotygodniowe czekanie na rozpatrzenie? Czy może odwołanie "idzie" szybciej? Czy jest jakiś przepis regulujący czas rozpatrywania spraw? Okropnie się niecierpliwię. :o

według przepisów zus ma 30 dni na wydanie decyzji od wyjaśnienia ostatniej okoliczności. w takim przypadku ostatnią okolicznoscią może być dostarczenie brakujących dokumentów i wydanie orzeczenia od wydania orzeczenia termin wynosi 30 dni. należy zaznaczyć że orzeczenie uprawomacnia się przez ok 14 dni po czym dopiero są przesyłane z wydziału orzecznictwa lekarskiego do wydziału emerytur i rent. odwołanie powinno zostać rozpatrzone nieco szybciej.

Ale przede wszystkim do kogo trafia moje odwołanie? Bo złożyłam je w oddziale zusu w którym orzecznik mi odmówił renty. Czy najpierw ktoś w moim oddziale zusu musi zatwierdzić odwołanie i potem dopiero przesłać do komisji odwoławczej w innym oddziale zusu? I czy może zaistnieć taka sytuacja że odmówią przekazania mojego odwołania do tej komisji? Jestem ciekawa ile czasu upłynie do wezwania mnie na badanie przez tę komisję.

Powrót