Produkcja biopaliwa na własne potrzeby

• Autor wątku Autor wątku songa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

songa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Można produkować legalnie na własne potrzeby biopaliwo?

Tak, zgadza się.
Oprócz tego chciałem zapytać czy można siać kukurydzę na gaz do celów grzewczych. UE daje dopłaty i dość to fajnie wychodzi z instalacją. Oczywiście wszystko na własne potrzeby.

Produkcja litra spirytusu to nie mniej niż 4PLN.
Koszt oleju opałowego 3,4 PLN, gazu na cele grzewcze 1,9 PLN.
Gdzie tu uzasadnienie ekonomiczne? :grin::grin::grin:

Źle liczysz. Przy produkcji nie liczy się czystość biopaliwa bo to nie do spożycia.
Stosuje się węgiel. Mam taki bezpośrednio z kopalni. Ściągam po 350 zł od tony. Dawniej wyrywałem nawet po 280 zł. Dość mocno zasiarczony dostane nawet po 240 zł.
Jak już widzisz jest.
W sumie przy tak niskiej cenie opłacałoby się przerabiać węgiel na paliwo syntetyczne, albo zgazowując. Instalacje do kupienia.

Chcesz otrzymywać etanol z węgla? Powodzenia.:D:D:D

Paliwo syntetyczne to nie etanol. Poczytaj czym jest paliwo systetyczne i jak się go produkuje.

songa napisał:
Witam
Można produkować legalnie na własne potrzeby biopaliwo?
Tak. Wystarczy jedynie uzyskać koncesję.
Nie pamiętam dokładnie warunków uzyskania, poszukaj na stronach rządowych.
Na pewno musisz prowadzić działalność, być Vatowcem, przedstawić sensowny biznes plan, zabezpieczenie finansowe (chyba 10 mln PLN), masz teren na produkcję i magazynowanie z wydanymi warunkami zabudowy i na pewno parę innych rzeczy.

songa napisał:
Paliwo syntetyczne to nie etanol. Poczytaj czym jest paliwo systetyczne i jak się go produkuje.
To się zdecyduj, bo zapytałem w drugim poście, co masz zamiar produkować.
Słyszałeś o efekcie Dunninga-Krugera? Poczytaj czym jest a potem mnie odsyłaj do lektury. :evil::evil::evil:

Dziękuję Ripper za wyjaśnienie. Temat proponuję zamknąć bo się robi śmietnik.
janusz_p napisał:
To się zdecyduj, bo zapytałem w drugim poście, co masz zamiar produkować.
Wystarczyło przeczytać z zrozumieniem mój 3 post w, którym wspomniałem o paliwie syntetycznym z węgla.
janusz_p napisał:
Słyszałeś o efekcie Dunninga-Krugera? Poczytaj czym jest a potem mnie odsyłaj do lektury. :evil::evil::evil:
Dobrze, że przynajmniej nie mam problemu jak ty z analfabetyzmem wtórnym. Na budowie ciągnika nie muszę się znać by go zakupić i obrabiać pole :) Kupuje gotową technologię i reszta mnie nie interesuje jak to działa. Ważne, że leci z tego paliwko.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót