Produkcja filmowa

• Autor wątku Autor wątku Jarpen86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarpen86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!
Jestem w trakcie pisania scenariusza i w niedalekiej przyszłości chciałbym rozpocząć filmowanie. Mam kilka pytań związanych z tym tematem:

1. Obecność nazw oraz znaków towarowych. Czy mogę używać produktów bez wcześniejszej zgody ich producenta? Tzn czy w filmie mogę iść do komisu samochodowego i spytać o parametry auta które tam znajdę. Wymienię markę, model auta oraz pokażę jego znaczek. Czy mogę pokazać na jakiej marki laptopie pracuje jeden z bohaterów? Nie mam zamiaru promowania tych produktów wychwalając ich zalety ale chcę wiedzieć czy muszę zasłaniać znaki towarowe.

2. Znak towarowy budynku/ miasta. Z tego co wiem, wizerunek niektórych budynków podlega pewnym zastrzeżeniom (najprawdopodobniej Pałac Kultury i Nauki w Warszawie oraz Wieża Eiffla). Czy mogę filmować w pobliżu tych obiektów, łapiąc je w kadr? Czy panorama miasta zawierająca taki budynek jest traktowana inaczej? Czy mogę mówić w jakim mieście się znajduję? (Gra GTA IV nie miała prawa mowić że lokalizacja to New York).

Kolejne dwa pytania są już innej natury ale pozwolę je sobie tutaj zadać aby nie mnożyć wątków na forum:

3. Jeżeli film będzie gotowy do sprzedaży, czy muszę w tym celu zakładać działalność gospodarczą lub spółkę z o. o. ?? Czy istnieje inna forma prawna aby osoba fizyczna legalnie rozliczyła się z przychodu za jedno dzieło?

4. Czy koszty poniesione podczas filmowania (dokumentowane paragonami) będą mogły zostać w jakikolwiek sposób odliczone od przychodu? Zaznaczam, że do momentu ukończenia produkcji nadal jestem osobą fizyczną.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Jarosław M.

Edit (za późno na edycję oryginału)
Zapomniałem w zasadzie o najważniejszym! A mianowicie:

5. Czy legalne jest nakręcenie filmu o synu fikcyjnej postaci? Mam na myśli film Captain Phillips. Czy mogę nazwać swój film "John- Son of Captain Phillips" i oprzeć na tym fabułę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Możesz, nie musisz zasłaniać.
2. Masz złe informacje, nie w Polsce, we Francji owszem.
3. W rozliczeniu rocznym, inne przychody.
4. Jeśli będą większe od ryczałtowych to można. Paragony to za mało.
5. To zależy od kontekstu, w pewnych warunkach może on naruszać prawa autorskie osobiste autora fikcyjnej postaci.

Powrót