Produkcja przedmiotów podobnych do tych na rynku.

• Autor wątku Autor wątku pixem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pixem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
chodzi mi ostatnio po głowie pomysł na produkcje oświetlenia. W związku z tym mam pytanie czy na typowe lampy jest jakaś ochrona patentowa czy jakikolwiek przepis zabraniający mi produkcji tego co już jest na rynku ?
Dla przykładu taki typowy plafon
***mod***
Pełno na rynku podobnych rozwiązań, może różnią się kolorem, czy wielkością, ale ogólnie nie jest to nic nietypowego. Mógłbym produkować takie plafony czy musialbym wymyślić inne ?

Druga sprawa co z bardziej nietypowym oświetleniem jak np. to:
***mod***
Tu już widać, że nie jest to coś typowego dostępnego w każdym sklepie, tylko jakiś przemyślany produkt. Ale czy z punktu widzenia prawa ma to jakieś znaczenie ? Czy taką lampę też mógłbym wykonać i sprzedawać ?

Generalnie nie chodzi mi o to żeby kopiować 1 do 1 to co jest na rynku, ale trudno wymyślić coś co nie jest choćby podobne do tego co już istnieje i wolałbym wiedzieć czy muszę przed realizacja każdego nowego pomysłu sprawdzać czy są podobne na rynku, a jak tak to na ile podobne. W przypadku typowych plafonów to już w ogolę, trudno zrobić prostokąt, który wygląda inaczej niż inne prostokąty dostępne na rynku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
długo by wyjaśniać, w każdym razie szukaj pod hasłem "prawo ochronne na wzór przemysłowy" patenty dotyczą wynalazków

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że to "długo by wyjaśniać" dotyczy odstępstw od wzoru użytkowego, które muszą nastąpić, abym mógł produkować coś podobnego.
Chodzi mi jednak o to co w przypadku jak ktoś nie zgłosił swojego produktu do urzędu i nie ma na to wzoru użytkowego, czy wtedy mogę wyprodukować nawet coś identycznego ?
Nie sądzę, aby ten pierwszy plafon był zgłoszony. Jest możliwość sprawdzenia tego bez zgłaszania własnego wzoru i uniknięcia związanych z tym kosztów ?

Z tym drugim to już większa szansa, że producent ma na to wzór, szczególnie, że to duża firma. Mniejszym producentom raczej nie opłaca się zgłaszania wzorów użytkowych bo dużo trzeba by było tych lamp sprzedać żeby się to zwróciło.

pixem napisał:
... dotyczy odstępstw od wzoru użytkowego, ...
Sprostuję to przejęzyczenie koleżanki. Tutaj mamy do czynienia ze wzorem przemysłowym. Nawet jeśli nie posiada ochrony z prawa z rejestracji to może mieć znamiona utworu i podlegać ochronie prawnoautorskiej.

dziękuję bardzo za czujność
przeczytaj to orzeczenie - ono dot wzoru użytkowego plafonu I ACa 120/08, Leszek słusznie mnie poprawił bo Tobie chodziło o design
miałam orzeczenie dotyczące właśnie wzoru przemysłowego plafonu, jak znajdę to wkleję

Warto tutaj pamiętać, że z dniem 1.12.2015 r. został uchylony Art. 116. PWP.

LeszsekS napisał:
Tutaj mamy do czynienia ze wzorem przemysłowym. Nawet jeśli nie posiada ochrony z prawa z rejestracji to może mieć znamiona utworu i podlegać ochronie prawnoautorskiej.
LeszsekS napisał:
Warto tutaj pamiętać, że z dniem 1.12.2015 r. został uchylony Art. 116. PWP.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale czy ten art. 116 nie mówi właśnie o tym, że wzory przemysłowe nie podlegają ochronie prawoautorskiej jak nie są zarejestrowane lub rejestracja wygasła ? Czyli prościej mówiąc, jak ktoś nie zarejestrował wzory przemysłowego to mogę legalnie zrobić coś identycznego.
Czytałem jeszcze coś takiego, że nawet jak wzór przemysłowy nie jest zarejestrowany to robiąc coś identycznego muszę to tak oznaczyć, aby nie wprowadzało w błąd co do producenta. Czy tu chodzi o te znamiona utworu o których pisałeś i czy dalej to obowiązuje czy po wprowadzeniu Art. 116 już nie ?

Agnieszka3M napisał:
dziękuję bardzo za czujność
przeczytaj to orzeczenie - ono dot wzoru użytkowego plafonu I ACa 120/08, Leszek słusznie mnie poprawił bo Tobie chodziło o design
miałam orzeczenie dotyczące właśnie wzoru przemysłowego plafonu, jak znajdę to wkleję

Przeczytałem to orzeczenie i jeśli chodzi o wzór użytkowy to widzę że nie ma się czego bać. Jak nie będę chodził z miarką i mierzył lampy konkurencji to nawet jakbym chciał, nie zrobię nic co by naruszało ich prawa.

Gorzej jest z tym wzorem przemysłowym bo jeśli "prawo z rejestracji wzoru przemysłowego obejmuje każdy wzór, który na zorientowanym użytkowniku nie wywołuje odmiennego ogólnego wrażenia. " to ciężko wyczuć co narusza prawa, a co nie. Czy jak zrobię plafon, który wygląda tak samo, ale jest 2 razy mniejszy to naruszę prawo autorskie ? Bo ogólne wrażenie będzie, że na pewno nie jest to to samo (każda zauważy różnice wielkości), ale z drugiej strony u każdego wywoła wrażenie tego samego wzoru.

Jeszcze kolejna sprawa. W bazie urzędu patentowego wpisując lampa czy plafon wyskakują mi jakieś wzory przemysłowe, które wygasły najpóźniej w 2011r. Nie ma ani jednego aktualnego. Czy to możliwe, żeby lampy nie były zgłaszane przez producent, czy może są jeszcze inne bazy ?
Jak to jest z lampami zagranicznych producentów, czy ich wzory przemysłowe też powinny być w polskiej bazie, a jak ich tam nie ma to mogę takie same produkty wprowadzić na rynek Polski ?

pixem napisał:
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ...
Nic nie rozumiesz, po za tym Art. 116. PWP został uchylony. Rozumiesz słowo "uchylony" ?
pixem napisał:
... Czy jak zrobię plafon, który wygląda tak samo, ale jest 2 razy mniejszy to naruszę prawo autorskie ? ...
Jak zrobisz to nie ale jak zaczniesz sprzedawać to tak.
pixem napisał:
... Czy to możliwe, żeby lampy nie były zgłaszane przez producent, ...
Ochrona prawnoautorska trwa 70 lat i nic nie trzeba zgłaszać.

Ostatnia edycja:
Powrót