profil produkcji a prwa autorskie

• Autor wątku Autor wątku efkat16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

efkat16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich Forumowiczów
Mam pytanie a mianowicie prowadzę firmę produkcyjną i zleciłem pracownikowi utworzenie karty informacyjnej o profilu mojej produkcji . Pracownik zapożyczył kilka zwrotów z tekstu informacyjnego innej firmy .
Czy taka informacja ogólna podlega prawom autorskim?
Dodam że profil produkcji mojej i tej drugiej firmy jest bardzo zbliżony.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Witaj,
efkat16 napisał:
Czy taka informacja ogólna podlega prawom autorskim?
jeśli spełnia wymogi bycia utworem w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994, a więc jest twórcza i ma charakter indywidualny - to tak. Przy czym ochronie podlega forma, czyli sposób przedstawienia, a nie sama informacja. Nie można zdalnie powiedzieć, czy ulotka pierwotna miała cechy utworu. Ale jeśli miała taki charakter, to na wykorzystanie fragmentów lub całości utworu trzeba uzyskać zgodę autora utworu pierwotnego. Można też, czasami skorzystać z Prawa Cytatu, ale cytat wymaga podpisania źródłem i autorem, więc mogłoby to trochę dziwnie wyglądać... ;)

Proszę pamiętać też o innym aspekcie - jeśli skopiowane fragmenty nie były jednakże chronione prawami autorskimi, to pozostaje kwestia możliwości oskarżenia o czyn nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z 1993 roku - Art. 3. - "Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta." Dość prawdopodobne, jeśli cytowane fragmenty były charakterystyczne i jesteście Państwo w ostrej konkurencji.

Ale wszystko, jak zwykle w takich sytuacjach zależy od detali...

Powrót