Program "czyste powietrze" a piec gazowy

• Autor wątku Autor wątku dekawu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dekawu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów korzystał z programu czyste powietrze?
Potrzebna mi interpretacja i wyrażenie zdania czy moje myślenie jest prawidłowe.

Od 25 lat posiadam dwa piece - gazowy oraz "kopciuch" w których opalamy naprzemiennie. Gdy jest czas, "robimy ogień" a gdy trzeba szybko zagrzać, korzystamy z pieca gazowego. W ten sposób mamy i tanio i wygodnie.

Program czyste powietrze uwzględnia taką sytuację i dopuszcza możliwość wymiany "kopciucha" jeśli zużycie ciepła na posiadanym "gazowym" źródle nie przekracza 5600kW rocznie (średnia z trzech lat).
Mój piec gazowy (rocznik 1998 ) rozciekł się w połowie zeszłego sezonu grzewczego i został zdemontowany. Z tego względu do wiosny "dociągnąłem" na samym kopciuchu.
Planuję montaż nowego pieca gazowego.
Na infolinii twierdzą że nie należy mi się dofinansowanie ponieważ niestety nieznacznie przekroczyłem 5600kW/rok co wynika z rachunków. "Zgodnie z regulaminem" wyklucza mnie to z części programu dotyczącej źródła ciepła, mógłbym co najwyżej docieplić przegrody/stolarkę.
Zapis w regulaminie na którym opiera się to postępowanie dotyczy jednak sytuacji w której lokal posiada inne źródła ciepła niż na paliwo stałe (w moim przypadku chodzi o piec gazowy).
Co w sytuacji gdy piec został zdemontowany? Moim zdaniem ten wymóg nie ma tutaj zastosowania i powinno przysługiwać dofinansowanie na nowy kocioł bez względu na ilość zużytej energii, bo kotła gazowego fizycznie już nie ma (na dzień złożenia wniosku lokal nie posiada innego źródła ciepła mimo niż nieekologiczne więc wklejony poniżej punkt nie powinien mieć zastosowania bez wzlędu na ilość zużytej wcześniej energii "na gazie"
Pracownik infolinii argumentuje tak że "przede wszystkim trzeba pozbyć się smogu" i moje podejście jest sprzeczne z ideą programu. Ale tak na logikę, jeśli nie kupię pieca gazowego (bo mnie nie stać) to będę musiał palić w piecu węglowym.

Uprzejmie proszę mądrzejszych ode mnie Forumowiczów o wyrażenie zdania w tej sprawie

Poniżej zapis z punktu 9.3.1 aktualnego regulaminu

10. W przypadku gdy budynek lub lokal mieszkalny, w którym ma być realizowane przedsięwzięcie jest wyposażony w inne źródła ciepła niż na paliwo stałe lub w źródła ciepła na paliwa stałe spełniające wymagania minimum 5 klasy według normy przenoszącej normę europejską EN 303-5, dotacja może być udzielona wyłącznie na zakres wskazany w pozycji 2 w tabeli w pkt 9.2.2 Części 2) Programu, z zastrzeżeniem zdania poniżej.
Istnieje możliwość wymiany źródła ciepła, jeżeli mimo posiadania w budynku/lokalu mieszkalnym kotła gazowego, wykorzystywane jest w tym budynku/lokalu mieszkalnym nieefektywne źródło ciepła na paliwo stałe, z tym że ilość pobieranego paliwa gazowego (średnia z ostatnich 3 lat kalendarzowych poprzedzających rok złożenia wniosku o dofinansowanie, a w przypadku okresu krótszego średnia z całego okresu) w tym lokalu/budynku mieszkalnym nie może być wyższa niż 5 600 kWh/rok.

Powrót