Program komputerowy a stosunek pracy

• Autor wątku Autor wątku pu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Proszę o wskazówki dotyczące kwestii żądań mojego pracodawcy względem programów komputerowych mojego autorstwa. Krótka charakterystyka sprawy:
- pracuję u pracodawcy na podstawie umowy o pracę na stanowisku specjalisty ds.wdrożeń (w moim mniemaniu jest to zajęcie stricte związane z instalacją, konfiguracją oraz opieką nad systemami informatycznymi)
- w umowie o pracę nie zostały określone żadne uwarunkowania dotyczące tworzonego przeze mnie oprogramowania
- nie otrzymałem zakresu obowiązków, które firma określa jako zgodne z zajmowanym stanowiskiem
- nie podpisywałem nigdy żadnych dodatkowych umów dotyczących praw autorskich, zakazu konkurencji etc.
- w trakcie kiedy pracowałem u pracodawcy napisałem własne mobilne systemy komputerowe (w chwili obecnej istnieją już cztery), systemy zostały stworzony całkowicie moim kosztem (sprzęt komputerowy, narzędzia programistyczne, wiedza techniczna, prawie dwa lata projektowania, modelowania, kodowania etc.), wszelkie środki techniczne zostały zakupione na rzecz prowadzonej przeze mnie działalności gospodarczej
- około dwóch lat temu przedstawiłem swojemu pracodawcy jeden z gotowych systemów mobilnych, system go bardzo zainteresował - tak bardzo, że postanowił dystrybuować program - pomijając oczywiście kwestie uzgodnienia ze mną warunków dystrybucji

W chwili obecnej chcę się rozstać z pracodawcą i z tego tytułu mam już wiele trudności z jego strony.

Czy jego żądania dotyczące wydania wszelkich posiadanych przeze mnie kodów źródłowych systemów mobilnych mojego autorstwa są zasadne ?
Czy straszenie mnie odpowiedzialnością z tytułu ponoszenia strat (?) związanych z niemożnością dysponowania kodami źródłowymi tych systemów są zasadne ?

Cd.

Nadmieniam, iż w ciągu czterech lat pracy u pracodawcy nigdy nie uczestniczyłem w żadnych szkoleniach dotyczących tworzenia oprogramowania etc.
Prace związane z tworzeniem systemów mobilnych wykonywałem niezależnie od wykonywanej pracy u pracodawcy - tak na marginesie, to prace przy systemach rozpocząłem jeszcze przed związaniem się umową o pracę z pracodawcą.
Wszelka wiedza, która była wymagana do stworzenia systemów mobilnych jest efektem tylko mojej pracy i chęci.

Zastanawiam się, czy istniejące przepisy prawne w jakikolwiek sposób chronią osoby w mojej sytuacji ? Stawka dla mnie jest ogromna - bądź co bądź systemy mobilne są dziełem mojego życia i mają już w tym momencie policzalną rynkową wartość.

Dziekuję za wskazówki
Paweł

Te systemy mobilne tworzyles w godzinach pracy czy poza nimi?

Jesli poza (oraz na wlasnym sprzecie) to Twoj pracodawca nie ma zadnych praw do tych programow.
Na dystrybucje powinniscie zawrzec umowe (ale do niej nikt Cie nie zmusi).

Czas poświęcony tworzeniu systemów nie kolidował z wykonywanymi obowiązkami pracowniczymi (forma utrwalona istniała nawet wcześniej niż zacząłem pracę w tej firmie). Sprzęt, środowiska programistyczne należą do środków trwałych mojej działalności gospodarczej.

Paweł

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się w temacie ???
Proszę ewentualnie o wskazanie możliwych dróg postępowania (prawnik - jaki ?, porozumienie - jaka forma ? etc.).

Dziękuję
Paweł

1. Jesli stworzyles program w swoim czasie i na swoim sprzecie (komp + oproramowanie) to jestes jego wylacznym autorem i wlascicielem praw autorskich.

2. Aby Twoj obecny Pracodawca mogl dystrybuowac Twoje programy powinniscie spisac odpowiednia umowe.

3. Jak rozumiem ta umowa jest w tej chwili ale w formie ustnej. jak bedziesz odchodzil wyslij do Pracodawcy (listem poleconym lub daj mu do podpisu, tak jak wypowiedzenie: w dwoch kopiach, druga dla Ciebie) wypowiedzenie umowy o dystrybucje.

4. Jak sie nie dostosuje i nadal bedzie sprzedawal Twoj program -> sad cywilny.

Jeżeli twój pracodawca sprzedał kopię twojego systemu, a jak rozumiem nie przeniosłeś na niego jakiejkolwiek części praw autorskich to ma sporego pecha.
Zakładam, że nad programami pracowałeś poza godzinami pracy - czyli nikt ci za to nie zapłacił.

1. Idź i pogadaj jak z człowiekiem - ty masz program, on klientów może się to zakończyć korzyścią dla obu stron .
2. Jeśli rozmowy nie dojdą do skutku wg. mnie powinieneś złożyć zawiadomienie o przestępstwie - padłeś ofiarą piractwa.
Zawiadamiasz, że ten a ten używa twojego oprogramowania.
Konieczne będzie przedstawienie dowodów, że to faktycznie twoja własność, czyli np. - stemplowanie czasem kodu, zeznania osób którym prezentowałeś utwór itp.
Sam fakt rozpowszechniania wydaje mi się prosty do udowodnienia - dokumenty sprzedaży użytkownikowi, licencja itp .

Powrót