Program komputerowy na wyłączność

• Autor wątku Autor wątku nitka800
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nitka800

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od dwóch lat współpracuję z firma tworzącą oprogramowanie. Wszystko co pisali, pisali wyłącznie pod moją działalność i jedynie na mój użytek. To co stworzyli nie znajdzie zastosowania w innych firmach.
Wszystkie zlecenia, które były im przekazywane nie były ujmowane w ramy żadnej umowy, która określałaby warunki, ale szczegółowy opis zagadnień ma odzwierciedlenie w korespondencji, a płatności w fakturach.
Jednak w związku z tym, że firma ta bardzo podniosła ceny zleciłam przekazanie realizacji jednego z zadań komu innemu.
W zaistniałej sytuacji Firma odmówiła przekazania jakichkolwiek kodów źródłowych do wszystkich aplikacji, które dla mnie tworzyła/
Taka sytuacja powoduje, że całe oprogramowanie, które dla mnie stworzyli jest zupełnie nieprzydatne, ponieważ nie mogę go w żaden sposób modyfikować bez użycia kodów źródłowych.

Czy oprogramowanie stworzone przez firmę mogę traktować jako moją własność i mogę wymagać przekazania kodów źródłowych?

nitka800 napisał:
Czy oprogramowanie stworzone przez firmę mogę traktować jako moją własność i mogę wymagać przekazania kodów źródłowych?
A czy powstawały umowy o przeniesienie autorskich praw majątkowych przy okazji realizacji owych zleceń?

Niestety nie.
Wszystko było pisane tylko i wyłącznie na podstawie zleceń.

no to firma pisząca to oprogramowanie ma rację, jest właścicielem całości praw autorskich do napisanego przez siebie oprogramowania, w związku z czym nie ma obowiązku przekazywać ci kodów źródłowych. Pozostaje nauczka na przyszłość i negocjacje.

Powrót