Program na umowę o dzieło

• Autor wątku Autor wątku Max1414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Max1414

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jeżeli robię program komputerowy na umowę o dzieło i tam jest napisane:

"...ponadto Zleceniobiorca zobowiązuje się przekazać prawa autorskie do wykonanego przez niego dzieła Zleceniodawcy"

To mam prawo umieścić informacje o tym kto stworzył program w dziale np. "O programie" czy trzeba to dopisać do umowy?
Jeżeli trzeba dopisać to jak to powinno wyglądać, bo nie bardzo się w tym orientuje?

Niektórzy twierdzą, że zbycie praw bez określenia pól eksploatacji jest nieważne, tak można czytać też prawo autorskie.
Masz prawo umieścić podpis, masz też prawo nie umieszczać.

Dziękuje za szybką odpowiedź. Mógłbyś mi jeszcze przybliżyć:
"Niektórzy twierdzą, że zbycie praw bez określenia pól eksploatacji jest nieważne, tak można czytać też prawo autorskie."
bo nie bardzo rozumiem

dziękuje. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć... bo w mojej umowie jest paragraf:

"§ 9
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego. Właściwym do rozstrzygania sporów mogących wyniknąć w wyniku realizacji niniejszej umowy jest Sąd właściwy dla siedziby Powoda."

Słyszałem, że ponoć w umowie o dzieło nie może być takiej formy: "jest Sąd właściwy dla siedziby Powoda." i że ponoć zawsze jest to sąd Zleceniodawcy, czy to prawda?

Ustalenie właściwości terytorialnej sądu należy do dowolnej decyzji stron. Jeżeli ci nie odpowiada, negocjuj. Nie można natomiast wyłączyć umową aktów prawnych które mogą miec zastosowanie w przypadku sporu, dlatego zapis "W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego" jest nic nie znaczącym marnotrawstwem sformuowań.

Powrót