Program na zamowienie - przeniesienie praw autorskich na zamawiajacego

• Autor wątku Autor wątku 1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Kolega ma napisac dla mnie program. Otrzymuje odemnie materialy w postaci bibliotek ktore zakupilem oraz bezplatne biblioteki dostepne w internecie od innej firmy prosto z www.

Finalne dzielo ktore zostanie mi przekazane w podanym termienie bedzie zawierało:

- skompilowana aplikacje w pelni funkcjonalna
- kody źródłowe aplikacji

PYTANIE:

Chciałbym sie zapytac jak powinna wygladac umowa pomiedzy nami. Czy umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich na zamawiajacego czyli mnie w tym przypaku jest własciwa ?

Czy istnieje mozliwosc wklejenia tutaj tresci umowy bez danych osobowych itp w celu weryfikacji poprawnosci ?

Bardzo prosze o odpowiedz, poraz pierwszy zlecam komus cos na umowe, troche juz czytalem o tym jednak wole miec całkowita pewnosc czy to prawnie będzie potem wygladało jak powinno.

:)

Umowa o dzieło, z zapisem o przeniesieniu praw autorskich na daną osobę, z właściwymi polami eksploatacyjnymi.

Tak, mozna wkleić.

poszukaj w archiwum - opcja 'Szukaj' - było już wielokrotnie o tym jak pisać i na co zwracać uwagę przy umowach o dzieło z przeniesieniem majątkowych praw autorskich. Na dole strony pod postami też jest lista zbliżonych tematów. I popatrz w aktualny wątek - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/121526-prawa-autorskie-do-strony-www-wykonanej-wedlug-mojego-pomyslu-przykladu-graficznego.html - tam jest podobna sytuacja z przekazaniem wykonawcy materiałów do tworzenia dzieła (strony).

Witam. Dzięki za odpowiedzi. Oczywiscie zajrze w wolnym czasie na posty z tego forum. Obecnie mam cos na brudno napisane. Sprawa aplikacji jest rozdzielona na dwa załaczniki. Najpierw mam podpisac umowe, zleceniobiorca wykona zadanie i na koniec razem podpisujemy jeszcze załacznik 2 do tejże umowy z sygnaturą dostarczonych przez zleceniobiorce plikow. Dlatego wklejam to bo nie wiem czy sobie tak mozna robic wg wlasnego widzimisie.

Prosze jedynie rzucic okiem, to na brudno jest, prosze o info co jest np nie do przyjecia lub czy moze byc, jeszcze to zmienie - najpierw system załatam bo koszmar :]

http://www.przeklej.pl/plik/umowa-o-dzielo-3-doc-0012qu2kf03p
:)

Ostatnia edycja:
#1. Przy definicji stron umowy dałbym PESEL-e.

#2. § 6 Podać nazwę banku i numer konta

#3. § 7 W przypadku niewykonania dzieła w terminie, przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania dzieła w późniejszym terminie ustalonym wspólnie przez Strony.

#4. § 8
1. zamienić twórca na autor
1A. Wykonawca oświadcza, że dzieło nie jest obciążone żadnymi roszczeniami osób trzecich, zaś gdyby takie zostały ujawnione w przyszłości, zobowiązuje się tym samym do zaspokojenia powstałych roszczeń w imieniu Zamawiającego
2. Wykonawca przenosi na Zamawiającego, bez ograniczeń czasowych, terytorialnych oraz innych, całość majątkowych praw autorskich do dzieła, określonego w §1
3. Strony zgodnie ustalają, iż wynagrodzenie określone w § 6 obejmuje całość wynagrodzenia należnego Wykonawcy z tytułu wykonania dzieła oraz przeniesienia majątkowych praw autorskich do wykonanego dzieła.

Powrót