Program partnerski a bezrobocie.

• Autor wątku Autor wątku mendoza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mendoza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Prosiłbym o poradę osób obeznanych w temacie.

Jestem obecnie osobą bezrobotną, zarejestrowaną w PUP, pobieram zasiłek.
Prowadzę hobbystycznie stronę internetową z programem partnerskim (gdzie zarejestrowałem się jako osoba fizyczna). Tak się składa, że akurat po kilku miesiącach zebrała się minimalna kwota, którą prowadzący program partnerski może mi przelać na konto.
Muszę jednak wystawić temu serwisowi partnerskiemu rachunek. Na rachunku muszę podać m.in. dane osobowe, PESEL, NIP oraz właściwy Urząd Skarbowy.

I teraz pytanie. Czy mogę taki rachunek bez konsekwencji wystawić będąc bezrobotnym? Nie prowadzę działalności gospodarczej.
W końcu otrzymam za niego jakieś pieniądze (niewiele - kilkaset złotych, więc nie chciałbym mieć przez to potem jakichś nieprzyjemności).

na bezrobociu nie mozesz osiagac dochodow bo zakwestionowac twoje bezrobocie lepiej poczekaj z wyplata do czasu znalezienia pracy

Tak jak myślałem. Dziękuję za odpowiedź.

Trochę to dla mnie jednak zagmatwane. Rejestrując się w tym serwisie jako partner zaakceptowałem regulamin, który jednocześnie jest umową, na podstawie której mogę wystawić rachunek. Tymczasem ja nie pracuję i jestem zarejestrowany w PUP, a tamta umowa jest wiążąca dopóki nie zerwie jej któraś ze stron. Czyli w praktyce tak długo jak mam elementy programu partnerskiego na swojej stronie, co ciągle trwa.
To samo jest z resztą z domenami, które mam na parkingu. Zarabiają sobie jakieś tam grosze i raz na kilka miesięcy firma parkingowa wypłaca mi to co te domeny zarobiły. Tam nie trzeba wystawiać rachunku, firma jest spoza Polski.

Nasuwa się pytanie dodatkowe: mogę być w tej sytuacji bezrobotnym? Czy jednak jest to podstawa zakwestionowania bezrobocia?

Powrót