Program telewizyjny

• Autor wątku Autor wątku Tapczan700
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tapczan700

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Mam pomysł na program telewizyjny. Wszystko jest już dokładnie wymyślone i opisane, chciałbym teraz nakręcić pilot i rozpocząć rozmowy z telewizjami. Chcę jednak wiedzieć, czy mogę ochronić mój program jakąś lincencją, jeszcze przed jego wyprodukowanie, przed rozmowami z telewizjami, aby uchronić sie przed podkradnięciem mojego pomysłu. Z góry dzięki za odpowiedź :)

Witaj.

W myśl polskiego prawa autorskiego - Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - sam pomysł czy idea nie są chronione prawami autorskimi. Prawami autorskimi chroniona jest natomiast zawsze forma utworu - tenże Art.1. upaipp.

A więc sam czysty pomysł nie jesteś w stanie ochronić prawami autorskimi. Natomiast jego konkretna realizacja (forma) oczywiście będzie chroniona prawami autorskimi z mocy ustawy.

Jeśli więc nakręcisz pilota, który jednoznacznie określi formę danej audycji, to wtedy do takiej formy (formatu) nabędziesz automatycznie swoje prawa autorskie.

Tak więc taki pilot może ochronić cię przed bezpośrednim skopiowaniem audycji, ale nie zabezpieczy przed powstaniem ewentualnej realizacji innej formy wymyślonej audycji.

Można też dodatkowo podpisać przed rozmowami odpowiednią umowę o poufności (tzw. NDA), ale to też oczywiście nie zabezpiecza w 100% samego pomysłu, o ile oczywiście dana stacja chciałaby w ogóle podpisać taką umowę. Popatrz w 'Archiwum' działu Prawo autorskie lub poszukaj opcją 'Szukaj' podobnych tematów odnośnie zabezpieczenia swoich pomysłów.

Wielkie dzięki za pomoc, na pewno się przyda :D

Powrót