S
surrenis
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Szanowni Wolontariusze, uprzejmie proszę o pomoc w poniższej sprawie. Chciałbym sprzedawać licencje na użytkowanie stworzonego przeze mnie programu. Program kontroluje mysz i klawiaturę, realizuje algorytm użycia ww. urządzeń. Odpowiednio skonfigurowany może pełnić rolę bota do pewnej gry (programu zdolnego do automatyzowania czynności wykonywanych przez gracza). Program wykorzystuje technikę rozpoznawania obrazów. Aby program mógł pełnić rolę bota, należy dostarczyć mu obrazy zawierające elementy z gry. Sądzę, że ja nie mogę bez porozumienia z twórcami gry dołączyć tych obrazów do programu, gdyż są fragmentami utworu (czy jestem w błędzie?). Wobec tego chciałbym sprzedawać licencje bez tych obrazów, użytkownik samodzielnie wykonywałby zrzuty ekranu (tworzył obrazy), umieszczał je w określonych miejscach na komputerze, a mój program korzystałby z tych obrazów. Dostarczałbym instrukcję zawierającą informacje na temat tego co, należy zrobić. Ponadto, program sam również wykonywałby zrzuty ekranu i operował na nich. Czy działając w ten sposób narażałbym się na zasadne roszczenia zapłaty, zadośuczynienia ze strony twórców gry, odpowiedzialność karną?