programista chce sprzedawać swój program

• Autor wątku Autor wątku anturu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anturu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Obiecałem przyjacielowi pomóc skonstruować umowę, ale sam mam kilka wątpliwości. Otóż mój przyjaciel napisał program, ułatwiający handlowcom operacje bankowe (to duży skrót myślowy, ale akurat to nie jest tutaj istotne). Chce, aby program sprzedawała firma jego brata, która będzie mu płacić prowizję od każdego sprzedanego klucza licencyjnego. Mój przyjaciel był kiedyś w urzędzie skarbowym i usłyszał, że musi mieć działalność, ale z tego co wiem, wcale tak nie jest.

1) Jak to jest z tą działalnością? To nie będzie raczej masowa sprzedaż, program będzie tani, a jego funkcjonalność niezbyt rozległa, więc i zyski będą raczej jak "kieszonkowe", a nie jak dochody z prawdziwego zdarzenia.

2) Jaki rodzaj umowy musi zostać zawarty pomiędzy moim przyjacielem, a firmą jego brata? Jak sądzę, powinna to być chyba umowa o dzieło (tu: program) z przeniesieniem majątkowych praw autorskich, ale mogę się mylić, nie jestem prawnikiem.

3) Jakie klauzule powinny być w takiej umowie zawarte? Pytam raczej o punkty typowo prawnicze (czyli formalnoprawne, zabezpieczające, itp.), a nie merytoryczne (czyli np. dotyczące formy wypłacania prowizji, jej wysokości oraz częstotliwości wypłat).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Czas goni, w najbliższych dniach trzeba będzie tę umowę stworzyć, dlatego mam nadzieję, że już wkrótce ktoś z Państwa coś mi w tej kwestii doradzi.

Czemu tylko 4 razy ten temat wrzucony jest na forum? ;)

Bo nie miałem więcej pomysłów na to, gdzie by go jeszcze umieścić ;)

A tak poważnie, to oczywiście nie miałem intencji zaśmiecania forum, jednak problem jest dość rozległy, zawiera trochę spraw związanych z podatkami, prawem finansowym, trochę z prawem autorskim, trochę z prawem gospodarczym, itd. Nie wiadomo, czy gdzieś mi udzielą wyczerpujących informacji, ale jak w każdym dziale dowiem się wszystkiego na temat jednego z aspektów umowy, to summa summarum będę już w stanie poprawnie taki dokument zredagować :)

Rozwiązaniem będzie prawdopodobnie umowa o dzieło.
Powinna zawierać wyszczególnienie co może firma brata (odsprzedawać licencje z prowizją dla autora).

W tym rozwiązaniu działalność nie jest konieczna.

Czyli w zasadzie sprawa jest dość prosta? :)

Powrót