Programista i grafik w jednym stali domu...

• Autor wątku Autor wątku henrykIV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henrykIV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witajcie.
Potrzebuję informacji na temat swoich praw.

Mam umowę o pracę na stanowisku informatyk-serwisant. W umowie nie ma ani słowa o prawach autorskich.
Jak wiemy, pojęcie informatyk jest bardzo szerokie... Może dotyczyć programowania czy administrowania sieciami, systemami, na tworzeniu grafiki kończąc.

I tu pojawia się pytanie...
Szef tworzy kod oprogramowania, ja natomiast na jego bezpośrednie polecenie służbowe grafikę - łącząc wszystko powstaje funkcjonalny program.

Jak sprawa ma się z prawami autorskimi do tego programu bądź samej grafiki?

Przyjmując hipotetycznie inny scenariusz:
Na polecenie służbowe szefa, mam do rozwiązania jakiś problem np. "postaw serwer u klienta / spraw żeby była komunikacja między punktem A, a punktem B" - w międzyczasie tworzę w godzinach pracy własne autorskie rozwiązanie (np. system operacyjny / tworzę układ elektroniczny z mikroprocesorem, oraz oprogramowaniem).

Kto nabywa do niego prawa?

Wnioskuję, że umowa jest spisana na moją niekorzyść, dające mojemu szefowi duże pole do popisu jeżeli chodzi o jakąkolwiek twórczość czy prawa autorskie w godzinach pracy.
Dlatego chciałbym się upewnić pytając o to Was...

Pozdrawiam
Marcin

Przy umowie o prace, majątkowe prawa autorskie przechodzą na pracodawcę, chyba że umowa stanowi inaczej.
Jeżeli więc w umowie na temat praw autorskich nic nie ma, a Ty wykonujesz zadania, o których piszesz w ramach tego stosunku pracy, to prawa majątkowe należą do pracodawcy.

Przechodzą tylko w związku z celem umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron. W przypadku gdy jesteś zatrudniony jako informatyk to wcale nie jestem pewien czy sąd uznałby, że prawa do grafiki przechodzą na pracodawcę.

henrykIV napisał:
Przyjmując hipotetycznie inny scenariusz:
Na polecenie służbowe szefa, mam do rozwiązania jakiś problem np. "postaw serwer u klienta / spraw żeby była komunikacja między punktem A, a punktem B" - w międzyczasie tworzę w godzinach pracy własne autorskie rozwiązanie (np. system operacyjny / tworzę układ elektroniczny z mikroprocesorem, oraz oprogramowaniem).

Kto nabywa do niego prawa?
hipotetycznie - pracodawca.

Powrót