Programy Comarch

• Autor wątku Autor wątku caneri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caneri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Posiadam kilka drogich programów Comarchu do obsługi finansowo księgowej. Nabyłem je ok 2000r. Moja synowa chce otworzyć biuro rachunkowe. Chciałbym jej odstąpić te programy. W comarchu powiedziano mi że jest to niemożliwe. Z informacji do jakich dotarłem wiem że przed 2006 rokiem można było te programy sprzedawać itp..Znalazłem na ich stronach druk cesji.

Wyrażam zgodę na dokonanie cesji wg aktualnych zasad ustanowionych przez Comarch S.A., obowiązujących
od dnia 22 marca 2006 r. Oświadczam, że pomiędzy podmiotem gospodarczym otrzymującym,
a przekazującym oprogramowanie występuje ciągłość prawna. W załączeniu przesyłam stosowne
dokumenty (wpis do ewidencji działalności gospodarczej oraz nadanie nr NIP).
Wyrażam zgodę na pokrycie kosztów cesji (opłata stała, jednorazowa), która wynosi odpowiednio:

Czy mogą odebrać mi prawo do sprzedaży odstąpienia tych programów.??

Art. 51.3. Wprowadzenie do obrotu oryginału albo egzemplarza utworu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego wyczerpuje prawo do zezwalania na dalszy obrót takim egzemplarzem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem jego najmu lub użyczenia.

Można taki program podarować lub sprzedać.

Hmmm a tak się zastawiam, jeśli ceneri nabyła program jedynie z licencją bez prawa do sublicencji ? To wtedy art. 51.3 nie będzie miał zastosowania ?

Tu jest problem związany z tym, że nie ma użytku osobistego w przypadku programów.

Z tym, że zakres prawa autorskiego jest tu inny:
art. 74. 4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do: 1) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie; w zakresie, w którym dla wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania i przechowywania programu komputerowego niezbędne jest jego zwielokrotnienie, czynności te wymagają zgody uprawnionego,
2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała,
3) rozpowszechniania, w tym użyczenia lub najmu, programu komputerowego lub jego kopii.

I jeszcze z dyrektywy:
Dyrektywa Rady z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych
Artykuł 4
Czynności zastrzeżone
Z zastrzeżeniem przepisów art. 5 i 6 prawa wyłączne uprawnionego w rozumieniu art. 2 obejmują prawo do wykonywania lub zezwalania na:
c) jakąkolwiek formę publicznej dystrybucji, włącznie z wypożyczeniem oryginalnego programu komputerowego lub jego kopii. Pierwsza sprzedaż na terytorium Wspólnoty kopii programu komputerowego przez uprawnionego lub za jego zgodą wyczerpuje prawo dystrybucji na terytorium Wspólnoty tej kopii, z wyjątkiem prawa do kontroli dalszych wypożyczeń programu lub jego kopii.

Sądzę, że producent wyczerpał prawo do zezwalania na dalsze rozpowszechnianie. Ale prawo jest niejasne i nie jestem pewien (co z ew. licencyjnym zakresem korzystania? art. 74. nic nie mówi o korzystaniu, w przeciwieństwie do art. 15.).

Całkiem zgłupiałem :) Nic z tego co napisaliście nie rozumie. Może poszukam jakieś starye licencje (te z którymi kupowałem programy) i przytocze jakieś konkretne zapisy tylko podpowiedzcie czego szukać?
A pytanie jest jeszcze takie. Napewno można było przed 2006 rokiem odsprzedawać te programy. Pamiętam nawet ogłoszenia w prasie, programy tylko musiały być na gwarancji. Czy można w trakcie "meczu" zmieniac zasady. Przecież jak inwestowałem w ich oprogramowanie ok 7000 tysięcy to była dla mnie jakaś wartość niematerialna. Miałem świadomość że wrazie niepowodzenia biznesowego będe je mógł za jakąś kwotę odsprzedać. A tu nagle okazuje się że od pewnego momentu nie mogę. Nie podpisywałem, żadnych aneksów do licencji.

Nie podpisywałem, żadnych aneksów do licencji.
jesli obowiazujaca cie licencja zezwalala na to zebys przekazal komus innemu program to mozesz zrobic to rowniez teraz, gdyz ta umowa nadal cie obowiazuje, tak jak pisesz: nie podpisywalem aneksow...

caneri napisał:
Nabyłem je ok 2000r. Moja synowa chce otworzyć biuro rachunkowe.
Pytanie podstawowe, w jaki sposób wszedł Pan w posiadanie tych programów?

Jeśli były to licencje na korzystanie z tego oprogramowania, to o tym, czy może Pan odsprzedać licencję innej osobie, decydują w tym przypadku zapisy tych licencji z dnia nabycia praw licencyjnych (jeśli nie było aneksów, jak Pan napisał). Jeśli jest zapis o możliwości przekazania licencji - może Pan to zrobić. Jeśli zapisu nie ma - nie można.

Jeśli zaś programy te były zakupione z przeniesieniem majątkowych praw autorskich i nie było zapisu zabraniającego dalszego przenoszenia praw autorskich - może je Pan odsprzedać.

Powrót