Programy Komputerowe - inaczej.

• Autor wątku Autor wątku grzew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, wyczytałem w tym: http://forumprawne.org/o,3,19618.html wątku, że pobieranie programów komputerowych jest nielegalne.
A co w przypadku, jeżeli mam wersję Demonstracyjną (czyt. DEMO), lub wersję z ograniczonym czasem korzystania (czyt. TRIAL) i okazało się, że właśnie wygasła mi wersja np. 30 dniowa i program wyświetla okienko z prośbą o rejestrację czyli podaniem seriala.
1) Co jeśli, wpiszę serial kogoś, kto go udostępnił, sam nieudostępniając go dalej (mam w pełni funkcjonalną wersję programu)- jest to nielegalne?
2) Czy ściągnięcie i zainstalowanie tzw. cracka - czyli programu, który przedłuża funkcjonalność programu jest legalne?
3) Złamanie zabezpieczeń programu własnoręcznie i wydłużenie funkcjonalności programu - legalne?
Oczywiście program do użytku własnego.

Jeśli jest to nielegalne (jak przypuszczam we wszystkich przypadkach), to jakie przepisy narusza i jakie są kary, sankcje?

Pozdrawiam,
grzew

WNIOSEK:
Czyli jeśli mam trial'a i wpiszę do niego czyjś serial (udostępniony przez tą osobę) - jest to legalne - mam legalną wersję programu i nikt nie może się do mnie przyczepić. TAK?

A gdzie ja tak napisalem? :)
Przeczytaj raz jeszcze pytania (swoje) i odpowiedzi (moje)... :)

Mój błąd, zapytałem: "jest to nielegalne?" podwójne zaprzeczenie ! :lol:

Czyli wszystkie opcje są nielegalne.

Powrót