projekt reklamowy a prawo autorskie?

• Autor wątku Autor wątku kuznia72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuznia72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam stworzyłem reklamę dla firmy motoryzacyjnej (szkice, opis, "scenariusz" itp.) chciałbym przedmiotowej firmie przesłać projekt lub przedstawic osobiście i uzyskać jakąś gratyfikację. Jak zabezpieczyc się przed ewentualną "kradzieżą" pomyslu przez firmę?

jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o własność intelektualną i ew. prawo autorskie, w związku z powyższym proszę o w miarę proste porady.
dziękuje z góry

Witam,

co do zasady, prawo autorskie, zgodnie z Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, chroni formę utworu - czyli utwór. Nie chronione są zaś idee, pomysły, formuły, etc. A więc to co Pan wyśle, poza szkicami, które mogą być może stanowić same z siebie utwory w znaczeniu cytowanej ustawy, nie byłoby chronione przez tą ustawę.

Jedynym dobrym zabezpieczeniem Pana propozycji byłaby obustronnie podpisana umowa o poufności z tą firmą, w której strony zobowiązywałyby się do niewykorzystania informacji, pomysłów, materiałów, etc uzyskanych od drugiej strony bez upoważnienia tejże strony.

Może podpisać Pan również swoje materiały przed przekazaniem ich do kontrahenta kwalifikowanym podpisem elektronicznym, ale to dowodziłoby jedynie daty powstania tych materiałów, czy może bardziej precyzyjnie, daty posiadania ich przez Pana, a nie samego Pana autorstwa.

dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź, myślę, że skorzystam z rady. pozdrawiam

Powrót