Projekty graficzne

• Autor wątku Autor wątku Forn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Forn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam następujący problem:
Pare tygodni temu robiłem kilka projektów graficznych dla pewnej agencji PR - reklamy prasowe do ich drukowanego magazynu. Wszystkie zlecenia otrzymałem mailem, mailem również wysłałem im projekty. Wszystko zostało zaakceptowane, wysłałem im fakturę, która wg nich jest dla nich za wysoka.
Dodam, że do tej pory robiłem im jedynie banery reklamowe na stronę www i jedynie na to była ustalona cena. Teraz jednak otrzymałem to zlecenie na reklamy prasowe, jednak ani ta firma nie zapytała mnie o ich cenę, ani ja jej nie podałem. Wyceniłem swoje usługi w kwotach realnych, żadnych tam absurdalnie wysokich (nieco wyższych niż proste banerki internetowe).
Firma teraz jest zdziwiona skąd takie ceny (dla nich z kosmosu), mówią że to nie fair bo nie była ustalona cena i że odsyłają fakturę. Dodam, że jestem freelancerem, nie podpisałem z nimi umowy ale wszystkie ich zlecenia, poprawki i akceptacje projektów mam na mejlu. Proszę o pomoc.

Cena to podstawowa wiadomość w ofercie - niby jak wyznaczyć "kwotę realną" kiedy wykonanie layout'u strony może kosztować od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych, Zleceniodawca tylko w niektórych przypadkach posiada szklaną kulę i wróży z fusów.

Zmusić do zapłaty się nikogo nie da, kiedy nie znał ceny - polecam negocjować.

Pozdrawiam :cool:

P.S. W obowiązkach sprzedawcy / usługodawcy jest poinformować klienta o cenie.

Ostatnia edycja:
Niby tak, ale czy to też nie wina zleceniodawcy, że zleca mi coś, nie zna ceny, ja to robię, poprawiam, wysyłam, jest akcept i po wszystkim nie chce płacić, bo... nie znał ceny.

Ja bym to nazwał "niedbalstwem" Zleceniobiorcy, ponieważ nie dbając o swój czas i nie ceniąc własnych umiejętności, postanowił wykonywać zlecenie przed poinformowaniem Zleceniobiorcy o tym ile jego czas i umiejętności kosztują.

Pozdrawiam :cool:

Powrót