Projekty Komercyjne

• Autor wątku Autor wątku Przemyslav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemyslav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie. Mam do Was zapytanie bardziej natury prawnej.

Otóż mam program komputerowy w wersji 1. Jest to pogram typu freeware napisany pod C++ Builder 6.0 Personal. Jak wiadomo ta licencja Borlanda nie pozwala na pisanie programów celach komercyjnych.
Znalazła się pewna firma, która bardzo zainteresowała się w/w programem jednak chciała by go dostosować do swoich potrzeb. Chciałaby usunąć pewne opcje i dodać nowe. Mogę tego dokonąc i powstał by program w wersji 1A, dalej na licencji freeware.
Firma chce podpisać umowę na zlecenie na powyższe czynności. I teraz moje pytanie czy zastrzegając sobie prawa autorskie, zostając przy licencji freeware mogę pobierać opłaty (umowa na zlecenie, nie o dzieło) za sam fakt, że poświęciłem swój czas na dostosowanie gotowego projektu na ich potrzeby.
Wyczytałem, że umowa na zlecenie to bardziej umowa o charakter pracy, niż o sam efekt końcowy, co jest przeciwne umowie o dzieło.

Dziękuję za pomoc :)

Nadal bedzie to wykorzystanie komercyjne

Tak też myślałem. Chciałbym być fair wobec licencji i prawa. Dziękuję za podpowiedź.

Przemyslav napisał:
... czy zastrzegając sobie prawa autorskie, zostając przy licencji freeware mogę pobierać opłaty ...
Jak sam wcześniej napisałeś, licencja ta nie dopuszcza takiego działania, a nazwa umowy nie ma żadnego tutaj znaczenia.

No i dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :)
Są tylko dwie możliwości:
1. Albo zrobię to za free.
2. Albo projekt przeniosę na środowisko programistyczne pozwalające na komercyjny użytek.

Przemyslav napisał:
... projekt przeniosę na środowisko programistyczne pozwalające na komercyjny użytek.
Jeśli program został udostępniony na konkretnej licencji, przeniesienie na inną platformę niczego nie zmieni, nadal będzie zobowiązany licencją. Sprawdź dokładnie jej warunki.

No to jeszcze raz dziękuję za pomoc. Być może napiszę program od nowa (w inny sposób).

Witam ktoś inny mnie natchnął i czy zgodnie z niżej wymienioną licencją program mogę dać firmie za darmo, ale za kod źródłowy mogę pobrać opłatę.

Powrót