Prokura dług nie wiem za co na panieńskie nazwisko

• Autor wątku Autor wątku Dakota 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dakota 13

Dakota 13

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Witam.Dziś po zarejestrowaniu się w E-sądzie okazało się że mam wystawiony Nakaz Zapłaty na panieńskie jeszcze nazwisko (6 lat temu wyszłam za mąż i zmieniłam nazwisko). :o Wierzycielem jest firma Prokura z Wrocławia. Nie mam pojęcia za co jest dług bo będąc panną nie brałam żadnych kredytów ani nie miałam telefonów na abonament ani telewizji na siebie. Nakaz Zapłaty jest wystawiony 18 02 2013 i jeszcze się nie uprawomocnił ani nie ma klauzuli wykonalności. Problemem jest to że nie mam pojęcia gdzie został wysłany. Na stary adres domowy nic do mnie nie dotrze ponieważ już od 6 ściu lat nie mieszkam tam ani moi rodzice.Wiem że po dwukrotnym awizowaniu pismo będzie figurowało jako doręczone. W związku z tym mam pytanie.. Czy mogę już teraz wysłać sprzeciw do nakazu zapłaty i Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu?Mimo tego że nie wiem gdzie został wysłany Nakaz Zapłaty ? Wiem że to jest jakaś pomyłka albo dług przedawniony nawet nie wiem z czego . Żadnych pism nie otrzymywałam od Prokury...Bardzo proszę o pomoc

Niestety Amadio ale jest to zupełnie inna sprawa bo i kwota zupełnie inna i Nakaz jest na moje panieńskie nazwisko Panieńskim nazwiskiem nie posługuję się od 6 ściu lat. Umowę z Cyfrą podpisałam legitymując się już nazwiskiem po mężu. Poza tym proszę nie odpisuj na moje posty bo mam wrażenie że nikomu tu nie chcesz pomóc.W przytoczonej linkiem przez ciebie sprawie też mi nie pomogłaś,napisałaś jadowity komentarz nic nie wnoszący do sprawy. Ja tylko pytam czy na tym etapie postępowania w e-sądzie gdy jest wydany nakaz zapłaty a nie ma jeszcze klauzuli wykonalności mogę wysłać już pisma o przywrócenie terminu i wniesienie sprzeciwu.

Najszybsze wyjście - zadzwoń do e-sądu i spytaj na jaki adres został wysłany nakaz zapłaty bo się zarejestrowałaś na e-sądzie i zobaczyłaś nakaz którego nie dostałaś. Jeśli nakaz został wysłany na nieaktualny adres i możesz to udowodnić (zameldowanie pod innym adresem, umowa najmu, jakieś rachunki). Wtedy nie rozpoczyna biegu termin na odwołanie, gdyż nakaz nie został skutecznie dostarczony.

Możesz wysłać już teraz sprzeciw. Sprawdź jednak wcześniej, gdzie wysłano nakaz i podaj swój adres, a jeśli doręczenie było na zły adres, złóż również wniosek o przywrócenie terminu, jak radzimy w temacie o presco i innych FW.

Dakota 13 napisał:
Witam.Dziś po zarejestrowaniu się w E-sądzie okazało się że mam wystawiony Nakaz Zapłaty na panieńskie jeszcze nazwisko (6 lat temu wyszłam za mąż i zmieniłam nazwisko). :o Wierzycielem jest firma Prokura z Wrocławia. Nie mam pojęcia za co jest dług bo będąc panną nie brałam żadnych kredytów ani nie miałam telefonów na abonament ani telewizji na siebie. Nakaz Zapłaty jest wystawiony 18 02 2013 i jeszcze się nie uprawomocnił ani nie ma klauzuli wykonalności. Problemem jest to że nie mam pojęcia gdzie został wysłany. Na stary adres domowy nic do mnie nie dotrze ponieważ już od 6 ściu lat nie mieszkam tam ani moi rodzice.Wiem że po dwukrotnym awizowaniu pismo będzie figurowało jako doręczone. W związku z tym mam pytanie.. Czy mogę już teraz wysłać sprzeciw do nakazu zapłaty i Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu?Mimo tego że nie wiem gdzie został wysłany Nakaz Zapłaty ? Wiem że to jest jakaś pomyłka albo dług przedawniony nawet nie wiem z czego . Żadnych pism nie otrzymywałam od Prokury...Bardzo proszę o pomoc

Jeśli widziałaś nakaza zapłaty na stronie e-sądu to powinien być na nim adres. Zazwyczaj wysyłaja na ten z nakazu.

Powrót