Propagowanie pedofilii?

• Autor wątku Autor wątku Krętek.B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Krętek.B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Kiedy ma miejsce publiczne propagowanie pedofilii? Napotkałam na dostępnym tylko dla użytkowników zalogowanych forum wątek, który przez moderatora zakwalifikowany jako naruszający Art.200 §.1, Art.202 §.4 oraz Art.200 b.
I w związku z tym mam pytanie kiedy można mówić o propagowaniu pedofilii, a także co można nazwać jej pochwalaniem?

Chciałabym zamieścić tę treść, ale nie jestem pewna czy na tym forum byłoby to zgodne z prawem.

Ostatnia edycja:
Przez propagowanie pedofilii należy rozumieć takie działanie, które informuje, że tego typu zachowanie jest wzorem i zachęcanie do niego innych. Zaś przez pochwalanie można rozumieć wyrażanie aprobaty czy wskazywanie zalet tego zachowania (tak A. Marek, Komentarz do Kodeksu karnego, Warszawa 2010).

Jeśli chodzi o publiczny aspekt tego przestępstwa to rozumie się przez to takie okazywanie ww. zachowań, które są dostępne bliżej nieokreślonej liczbie osób. Nie jest tym samym publicznym propagowaniem zachowanie, które odbywa się w zamkniętym gronie osób (np. na spotkaniach towarzyskich).

Poza tym wspomina Pani o art. 200 §1 i art. 202 §4 kk. Do wypełnienia znamion tych dwóch przestępstw nie jest konieczny "publiczny charakter".

Ostatnia edycja:
zauważ Lucanus że pod powyższe działanie kwalifikuje się większość starożytnych traktów o miłości (choćby Owidiusza) a także w porywach dzieła Platona, Sokratesa czy Arystotelesa

Współczesne publikacje też nie są lepsze - choćby biografia Madonny czy teksty niektórych piosenek, że o nie których filmach i animacjach nie wspomnę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót