propozycja układowa - sprzedaż przedsiębiorstwa upadłego

• Autor wątku Autor wątku Phonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Phonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam serdecznie. Mój brat prowadził firmę, wobec której orzeczono upadłość. Zaciągnął swego czasu zbyt duży kredyt i to go zgubiło. Chciałbym mu teraz pomóc. Chcielibyśmy wnieść o zmianę postępowania likwidacyjnego na układowe. Mamy pomysł, aby brat sprzedał mi to przedsiębiorstwo za określoną cenę, która zostanie przeznaczona na spłatę wierzytelności (najpierw poprzez umowę przedwstępną, a potem właściwą). Czy jednak taka propozycja układowa jest dopuszczalna, możliwa? I czy fakt, że sprzedaż następuje pomiędzy braćmi w jakiś sposób wpływa na ów pomysł na układ?

Tak sobie myślę - czy skoro nastąpi sprzedaż przedsiębiorstwa, to czy nie oznacza to likwidacji? Wszak układ ma na celu zachowanie przedsiębiorstwa upadłego.

Przedsiębiorstwo w znaczeniu przedmiotowym - vide art. 55 kc - będzie istniało, w prawie pracy chyba art. 23 kp.
Zresztą z tego co kojarzę z upadłości to priorytetem tego postępowania niezależnie od trybu w jakim jest prowadzone jest właśnie zachowanie przedsiębiorstwa upadłego

No nie, likwidacja, jak sama nazwa wskazuje, prowadzi do zlikwidowania majątku upadłego, a jednym z głownych sposobów likwidacji jest sprzedaż przedsiębiorstwa - jak zatem miałoby być ono zostać zachowane?

Nie potrafię znaleźć w internecie informacji czy sprzedaż przedsiębiorstwa w upadłości jest opodatkowana podatkiem VAT. Wie ktoś może?

Przedsiębiorstwo w rozumieniu art 55 kc to kompleks praw i majątku.
Może ono być przedmiotem obrotu - po prostu zostanie zachowane w ten sposób, iż będzie prowadzone przez nabywcę - mówiąc kolokwialnie zmieni się tylko ,,właściciel".
Już art 2 pr upadłościowego mówi o priorytecie w postaci zachowania przedsiębiorstwa upadłego.
Oczywiści jest możliwość rozparcelowania przedsiębiorstwa, ale wtedy z założenia osiągnie się niższą cenę za wyodrębnione składniki majątku przedsiębiorstwa niż za wszystkie łącznie.
Nie znam odpowiedzi na drugie pytanie

Chciałem jeszcze spytać jak to jest z zobowiązaniami upadłego powstałymi po ogłoszeniu upadłości? Obecnie pewien wierzyciel skierował wezwanie do zapłaty wobec mojego upadłego brata, mimo iż upadłość ogłoszono jakieś 2 lata temu. Nie powinien kierować tego wezwania do dłużnika? Są jakieś przepisy prawne które regulują taką sytuację?

Wg mnie jeżeli wierzytelność powstała po ogłoszeniu upadłości to stanowi koszt postępowania upadłościowego - 230 par 3 pkt 5 i jako takie winny być pokrywane z masy.
Wierzyciel powinien wzywać syndyka a nie dłużnika.

Mam jeszcze takie pytanie, bo to stanowiło dla brata problem od początku postępowania - dla kogo zgodnie z prawem powinno się sporządzać odpisy wysyłanych do sądu pism? Dla wszystkich wierzycieli i syndyka, czy może tylko członków rady wierzycieli? Jeżeli jest pięciu wierzycieli znaczy to, że powinno się sporządzić sześć odpisów do pisma?

Art 26 stanowi o tym kto jest uczestnikiem postępowania - dłużnik oraz każdy kto złożył wniosek o ogłoszenie.
53 par 2 mówi komu doręcza się postanowienie o ogłoszeniu - ww podmioty oraz syndyk, nadzorca, zarządca.
53 par 1 - ogłoszenie w MSiG
Postanowienia w toku - art 220 -
1.*Postanowień, które podlegają ogłoszeniu lub obwieszczeniu, nie doręcza się uczestnikom postępowania.
2.*Inne postanowienia, jeżeli nie były wydane na posiedzeniu jawnym, doręcza się osobom, których dotyczą. Nie doręcza się jednak poszczególnym wierzycielom postanowień dotyczących ogółu wierzycieli.

Dziękuję. Zastanawiam się jeszcze cały czas, czy w przypadku sprzedaży przedsiębiorstwa w ramach układu umowa sprzedaży będzie mogła być zawarta przez brata-upadłego z nabywcą, czy tylko syndyk może taką umowę zawrzeć?

Primo kwestia zarządu upadłego regulowana jest przepisami art 75 i 76, zależnie od trybu postępowania.
Secundo sprzedaż przedsiębiorstwa ( 316 i następne) odbywa się w drodze przetargu - warunki 320; umowę zawiera syndyk.
Wydaje mi się, iż sytuacji gdyby postępowanie było prowadzone w trybie układowym i upadłemu pozostawiono by zarząd własny to w takiej sytuacji on zawarłby umowę oczywiście po zatwierdzeniu przez sędziego komisarza - art 271.

Powrót