prośba o interpretację odpowiedzi na reklamację

• Autor wątku Autor wątku jok3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jok3r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
05.09.2014 kupiłem jako Konsument produkt u Przedsiębiorcy (sieć sklepów RTV).

W listopadzie zauważyłem, że produkt ma wady, a więc:

1) 08.11.2014 złożyłem reklamację z tytułu gwarancji.
15.12.2014 w końcu reklamacja została zakończona wymianą na nowy produkt.
Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że wymieniony produkt posiada dokładnie te same wady co poprzedni więc znowu złożyłem reklamację.

2) 19.01.2015 reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową. Zażądałem wymiany na nowy i reklamacja również została uznana i dostałem kolejny egzemplarz, który również miał te same wady!

3) 08.02.2015 ponowna reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową. Zażądałem zwrotu pieniędzy.

Oto treść odpowiedzi, którą otrzymałem 20.02.2015r.:

"W odpowiedzi na reklamację z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nr........., złożoną przez Pana w dniu 08.02.2015r., dotyczącą towaru o nazwie........, uprzejmie informujemy, że w wyniku przeprowadzonych przez personel naszego Działu Obsługi Klienta oględzin wskazanego towaru uznajemy co do zasady zgłoszoną przez Pana reklamację.
Informujemy zarazem, że z uwagi na czas potrzebny do oceny przez właściwą autoryzowaną placówkę serwisową (niepowiązaną z naszą siecią i niezależną od niej) możliwości i zasadności zwrotu towaru, nasze szczegółowe stanowisko w tej sprawie będziemy mogli przedstawić Panu w terminie do dnia 27.02.2015r."

Bardzo Was proszę o opinię na temat tej odpowiedzi. Co ta odpowiedź właściwie znaczy? Czy reklamacja została uznana czy nie i czy ten sklep ma prawo wydłużyć sobie termin o kolejny tydzień, bo czekają na ocenę placówki serwisowej?

Reklamacja jest uznana za zasadną. Pisemnie zażądaj zwrotu środków. Powołaj się na:
jok3r napisał:
uznajemy co do zasady zgłoszoną przez Pana reklamację.
oraz (profilaktycznie, bo w sumie to nie dotyczy to już po uznaniu):
Przepis prawny:
Art. 8. 3.

Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

Reklamacja jest uznana za zasadną. Pisemnie zażądaj zwrotu środków
Reklamacja została uznana za zasadną, ale w opisanej sytuacji nie musi się to wiązać z akceptacją żądania konsumenta.

Dzięki za zainteresowanie tematem. Czyli zdania są podzielone? Mi się wydawało ze skoro jest 14 dni na ustosunkowanie się to w poniedziałek rano powinienem wiedzieć już na 100% jaka jest decyzja w sprawie reklamacji. A z tego pisma wynika, że na ustosunkowanie się mam czekać jednak 21 dni zamiast ustawowych 14-stu?

Owszem zgłosiłem żądanie wymiany sprzętu przy poprzedniej reklamacji z 19.01.

To ja już nic nie rozumiem. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co mam zrobić żeby odzyskać pieniądze za niejakosciowy produkt, który był już dwukrotnie wymieniony i za każdym razem miał te same wady?

loco1 napisał:
Na razie nic. Czekaj na zakonczenie tej reklamacji.

To w takim razie wracamy do sedna sprawy. Sklep ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji. Dlaczego w takim razie mam czekać na ostateczną odpowiedź do 27.02 czyli 21 dni?

Sklep ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji.*
Mialby, gdybys domagal sie naprawy lub wymiany. Skoro domagasz sie zwrotu pieniedzy, to ten termin ich do niczego nie obliguje.
Ale reklamacje uznali za zasadna, czekaj wiec na propozycje doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umowa.

Faktycznie.. przeczytałem ponownie ten artykuł i faktycznie termin 14 dni jest tylko w przypadku żądania naprawy lub wymiany... to przecież nie ma sensu :]
Na szczęście oddali kasę, także sprawę po kilku miesiącach użerania udało mi się w końcu zamknąć.
loco1 dziękuję za wyjaśnienia.

Powrót