Prośba o link do wzoru umowy

• Autor wątku Autor wątku xdcc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xdcc

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 300
Zlecam programiscie napisanie portalu według mojego, własnego pomysłu. Mam prośbę o podrzucenie linku to wzoru umowy. Konkretnie chodzi mi o całkowite przejęcie wszelki praw autorskich do zrealizowanego projektu.
Można powiedzieć, ze ja w dużym stopniu jestema autorem a wykonawca koderem. Chcę uniknąc potencjalnych nieporozumień w przyszłości.
Coś tam w sieci znalazłem ale nie mam pewnosci czy jest OK.

Witaj, popatrz w dziale - było sporo razy o przeniesieniach - wybierz coś pasującego, zaadaptuj to dla własnych potrzeb i wrzuć, to może będą jakieś uwagi.

Google.pl polecam, wyniki są satysfakcjonujące - dostosować do swoich potrzeb, ew. pytać konkretnie o jakieś punkty niezrozumiałe.

xdcc napisał:
Zlecam programiście napisanie portalu według mojego, własnego pomysłu. (...) Konkretnie chodzi mi o całkowite przejęcie wszelki praw autorskich do zrealizowanego projektu. Można powiedzieć, ze ja w dużym stopniu jestem autorem a wykonawca koderem. Chcę uniknąć potencjalnych nieporozumień w przyszłości.
Same pomysły są niechronione przez upaipp. A więc autorem będzie ten, który przyoblecze twoje pomysły w konkretne kody, czyli popularnie mówiąc - napisze program - a więc programista. Jeśli jednakże uważasz, że jesteś współautorem dzieła, to musiałbyś to wcześniej ustalić z koderem kwestie współautorstwa - więc zadecydować komu ile % praw autorskich się należy. I podpisać z programistą jakiś papier potwierdzający to przed zawarciem umowy o dzieło. W konsekwencji umowa o przeniesienie majątkowych praw autorskich oraz praw do zezwalania na realizację praw zależnych do dzieła powinno się odnosić wyłącznie do % udziału w prawach programisty.

Ewentualnie, odpuścić to sobie, pozostawić tak, jak to się zwykle odbywa - autorem całości napisanego kodu jest programista (przypominam - pomysł i tak nie jest chroniony prawno - autorsko) i przenieść umową całość praw autorskich. Prościej - a wynik de facto taki sam.

No, chyba, że chcesz się koniecznie podpisywać jako współautor ;)

Zakładając dalej, że autorem jest programista, a ty chcesz przejąc całe władztwo nad programem - kilka uwag:
Przepis prawny:
1.Twórca oświadcza, że przysługuje mu do dzieła wyłączne i nieograniczone prawo autorskie (osobiste, majątkowe i do zezwalania na realizację praw zależnych do utworu). Twórca zapewnia, iż dzieło stanowiące przedmiot umowy nie jest obciążone żadnymi roszczeniami i innymi prawami osób trzecich.
Co prawda prawa do modyfikacji kodu nabywa się dla programów komputerowych w ramach majątkowych praw autorskich, ale lepiej to wpisać - nigdy nie wiadomo, co może powstać na bazie programu...
Przepis prawny:
1.Twórca przenosi na Nabywcę całość majątkowych praw autorskich do dzieła oraz prawo do zezwalania na realizację praw zależnych do działa wymienionego w Par. 1 pkt. 1. Przeniesienie autorskich praw majątkowych do dzieła nie jest ogranoczone terytorialnie ani czasowo oraz obejmuje w szczególności następujące pola eksploatacji:
przeniesienie majątkowych praw autorskich jest niezależne od przeniesienia praw do zezwalania na realizację praw zależnych.
Całość praw autorskich (co to w ogóle znaczy?) i wyliczenie pól eksploatacji - wychodzi na to, że z jednej strony przenosi się całość (majątkowych) praw autorskich (czyli na wszystkich sposobach korzystania z programu), a potem się je wylicza, być może nie wszystkie. I robi się problem interpretacji... lepiej unikać takich niuansów, bo w razie czego będzie interpretowane zwykle na korzyść autora.
Przepis prawny:
1.Przeniesienie autorskich praw majątkowych dotyczy stanu dzieła w jakim znajduje się ono w dniu zawarcia umowy przeniesienia majątkowych praw autorskich. W przypadkach, gdy Twórca dokonał po tym terminie jakichkolwiek zmian dotyczących dzieła, termin ten biegnie od daty dokonania ostatniej zmiany w dziele.
Tu jest jakoś dziwnie - w ten sposób można nigdy nie przenieść tych praw, bo ciągle może być coś poprawiane. O co chodzi?
Przepis prawny:
1.Twórca wskaże konto bankowe na które można przelać kwotę zapłaty.
To powinno być zawarte w umowie.
Przepis prawny:
Par. 5

Strony postanawiają, że jedynie po stronie Twórcy leży prawo do decydowania o publikacji dzieła oraz do dokonywania wszelkich zmian mających istotne znaczenie dla integralności i całokształtu dzieła.
dziwne, o co ci chodziło z tą publikacją - skąd takie ograniczenie? Podkreślony akapit to właśnie prawa do modyfikacji kodu, które zawierają w majątkowych prawach autorskich do kodu programu komputerowego. To stoi w sprzeczności z przeniesieniem całości majątkowych praw autorskich do programu.

Dziękuję za cenne uwagi. Skupię się nad swoją wersją i przedstawię do weryfikacji :)

chris - przeczytałem sporo Twoich postów w dziedzinie prawa autorskiego. Temat przekazania autorskich praw majątkowych mam nadzieję że zrozumiałem. Nie mniej moje wątpliwosci budzą wątki jakoś mniej poruszane:
a) autorskie prawa zależne - nie wiem czy mogą być przekazane
b) autorskie prawa osobiste - zrozumiałem, że nie moga być przekazane ale autor może zobowiązać się w umowie do powstrzymania się od ich wykonywania w stosunku do dzieła ( na czas: nieokreślony ? dożywotnio ? ).

Zasadniczo zakładam długoletnią współpracę z pierwotnym autorem portalu ( bo w końcu on go zna najlepiej ) ale musze uwzglednić to, że będę miał jakąś wizję, która autorowi się nie spodoba. Chcę mieć zatem mozliwość do dowolnej modyfikacji dzieła przy uzyciu innego programisty.

Chcę również mieć możliwość przekazania takich samych praw ewentualnemu nabywcy portalu ( choć na razie nie przewiduję takiej możliwości )

P.S. Na skutek przeczytania sporej ilości artykułów na ten temat w sieci, doszedłem do wniosku, że najbezpieczniej dla mnie, byłoby zatrudnić wykonawcę na normalny etat na jakiś czas w celu wykonania portalu :)

Tak to skleciłem: http://oaza-dd.com/users/pax/umowa.rtf
Część na licencji chris'a :) Uprzejmie proszę o opinię.

Dziękuję

Jeszcze chciałbym zapytać jak to jest w z budynkami. Trzeba uzyskać zgodę właściciela?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
xdcc napisał:
a) autorskie prawa zależne - nie wiem czy mogą być przekazane
tak. Z tym, że muszą być przekazywane niezależnie od majątkowych praw autorskich - vide Art.46. upaipp.
b) autorskie prawa osobiste - zrozumiałem, że nie mogą być przekazane, ale autor może zobowiązać się w umowie do powstrzymania się od ich wykonywania w stosunku do dzieła ( na czas: nieokreślony ? dożywotnio ? ).
tak. czas do uzgodnienia miedzy stronami.

I tak na marginesie, ku wyczerpaniu tematu: oprócz powstrzymania się od egzekwowania przysługujących autorowi osobistych praw autorskich możliwe jest jeszcze oddanie przez autora swoich osobistych praw autorskich w zarządzanie innej osobie. Choć bywają w tym temacie różne zdania...
Zasadniczo zakładam długoletnią współpracę z pierwotnym autorem portalu ( bo w końcu on go zna najlepiej ), ale muszę uwzględnić to, że będę miał jakąś wizję, która autorowi się nie spodoba. Chcę mieć zatem możliwość do dowolnej modyfikacji dzieła przy użyciu innego programisty.
w przypadku programu komputerowego jest o tyle dobrze, że przeniesienie całości majątkowych praw autorskich do programu komputerowego oznacza przeniesienie na nowego właściciela również praw do modyfikacji programu. Zauważ przy tym, że wprowadzenie modyfikacji programu komputerowego nie musi w ogólności być tym samym co jego opracowanie (w świetle Art.2.), gdyż w wyniku modyfikacji nie musi powstać opracowanie.
Chcę również mieć możliwość przekazania takich samych praw ewentualnemu nabywcy portalu ( choć na razie nie przewiduję takiej możliwości )
Trzeba taką możliwość wpisać do umowy przeniesienia praw autorskich na ciebie. Tak, dla jasności.

Umowa wygląda nieźle.

Powrót