Prośba o ocenę możliwości rozliczenia kosztów mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku Pawel2153
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel2153

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
chciałbym prosić o poradę w sprawie rozliczenia z byłą partnerką oraz jej ojcem. Chciałbym załatwić sprawę polubownie, ale nie wiem, jakie mam możliwości prawne.

W skrócie sytuacja wygląda następująco:

Kupiłem mieszkanie w 2022 r. – zarówno akt notarialny, jak i kredyt hipoteczny są wyłącznie na mnie. Nie jesteśmy z partnerką małżeństwem. Przez cały okres związku mieszkaliśmy razem w tym mieszkaniu.

Partnerka nie dokładała się do kredytu ani do kosztów utrzymania mieszkania. Raty kredytu, czynsz, prąd, gaz, ubezpieczenie oraz pozostałe opłaty ponosiłem wyłącznie ja. Partnerka kupowała głównie jedzenie.

Obecnie rozstaliśmy się. Ja nie mieszkam już w swoim mieszkaniu, natomiast nadal ponoszę koszty jego utrzymania oraz w praktyce nadal ją utrzymuję. Partnerka nie chce się wyprowadzić.

Przed zakupem mieszkania jej ojciec przekazał nam 170 000 zł w gotówce, bez żadnej umowy. Pieniądze miały zostać przeznaczone na wkład własny oraz część podstawowych wydatków związanych z zakupem mieszkania. Część tej kwoty faktycznie została wykorzystana na mieszkanie/wkład własny.

Chcę zachować mieszkanie przede wszystkim ze względu na nasze dziecko, dlatego planuję zaciągnąć większy kredyt hipoteczny i zwrócić jej ojcu pieniądze. Obecnie mam 130 000 zł w gotówce, które mogę mu oddać, natomiast nie mam pozostałych 40 000 zł.

Problem polega również na tym, że partnerka i jej ojciec oczekują spłaty całych 170 000 zł, a partnerka twierdzi, że nie wyprowadzi się z mieszkania, dopóki cała kwota nie zostanie spłacona.

W związku z tym chciałbym zapytać:

1. Czy mogę prawnie rozliczyć część kwoty 170 000 zł z kosztami, które ponosiłem za partnerkę i mieszkanie przez okres naszego wspólnego życia?
2. Czy przy takim rozliczeniu można brać pod uwagę raty kredytu, które sam spłacałem (łącznie spłacony kapitał ok. 100 000 zł), a także czynsz, prąd, gaz, ubezpieczenie i inne koszty utrzymania mieszkania?
3. Czy można uwzględnić również koszty ponoszone przeze mnie na jej utrzymanie, np. telefon lub inne wydatki?
4. Czy fakt, że partnerka przez cały ten czas nie ponosiła praktycznie żadnych kosztów mieszkania ani kredytu, może mieć znaczenie przy takim rozliczeniu?
5. Czy mogę potrącić/rozliczyć kwotę, którą potencjalnie jestem winien jej ojcu, z ewentualnym roszczeniem wobec partnerki z tytułu ponoszonych przeze mnie kosztów?

Powrót