prośba o pilną pomoc- udostępnienie materiału video bez zgody

• Autor wątku Autor wątku kicpon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kicpon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Jakiś czas temu znajoma poprosiła mnie o nakręcenie teledysku do jej piosenki, ustaliliśmy między sobą, że nie musi mi za to płacić ale gotowy materiał będzie udostępniony z mojego kanału na youtube.pl i nie udostępniej jej go w żaden inny sposób . Przez jakieś pół roku wszystko było ok do czasu kiedy organizator imprezy na której miała zaśpiewać z zespołem (gmina) pobrał ten materiał bez mojej wiedzy z serwisu youtube i fragmenty mojego video użył w filmie promującym imprezę. zostało to udostępnione w internecie oraz było wyświetlane na telebimach podczas koncertu. nie wyrażałem zgodny ani na pobranie materiału video ani wykorzystywanie go. Materiał w oryginale posiadam tylko ja więc ten musiał zostać pobrany z youtube. czy to było zgodne z prawem i organizator mógł "ukraść" moją pracę i użyć do swojej promocji ?

Może źle sie wyrazilem. Chodziło mi o to, ze zostalo to pobrane z mojego kanału na YouTube i fragment został wykorzystany w innym filmie który promował ta imprezę oraz był tam publikowany. Nie wyrazalem na to zgody. Nigdzie nie było informacji ze film pochodzi z mojego kanału i jest moja własnością.

Mam rozumieć ze jeśli umieszcam cos na swoim kanale to każdy ma prawo pobierac to i dowolnie przerabiac oraz udostępniać nie podając informacji skąd to pochodzi oraz kto jest właścicielem?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kicpon napisał:
... Mam rozumieć ze jeśli umieszcam cos na swoim kanale to każdy ma prawo pobierac to i dowolnie przerabiac oraz udostępniać nie podając informacji skąd to pochodzi oraz kto jest właścicielem?...
Zapoznałeś się z Warunkami korzystania tamtego portalu?

Tak, jednak nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Warunki korzystania jeśli chodzi o prawa autorskie są dość zawile opisane jak dla mnie stąd prośbą o pomoc kogoś kto jest trochę bardziej zorientowany :)

kicpon napisał:
... Warunki korzystania jeśli chodzi o prawa autorskie są dość zawile opisane ...
Zawile?
Jest zaledwie punkt A i B., a udzielona licencja nie wskazuje wymogu oznaczenia autora.

Czyli punk B upoważnia do pobierania dowolnych tresci i używania ich bez zgody właściciela? Rozumiem ze wszystko było ok i nie został złamany regulamin oraz naruszone prawa autorskie?

kicpon napisał:
... Rozumiem ze wszystko było ok i nie został złamany regulamin oraz naruszone prawa autorskie?
Przecież udzieliłeś licencji, wyraziłeś zgodę. Czego jeszcze oczekujesz? Czy ktokolwiek Ciebie zmuszał do dystrybucji filmu tamtym kanałem?

Ostatnia edycja:
Nie nikt mnie nie zmuszał... Nie zdawalem sobie sprawy ze można tak po prostu wziąć cos z czyjegoś kanału i wykorzystać. Np kiedy w telelewizji jest wykorzystywany jakiś materiał z YouTube zawsze jest podane zrodlo .

kicpon napisał:
... Nie zdawalem sobie sprawy ze można tak po prostu wziąć cos z czyjegoś kanału i wykorzystać. ....
Napiszę jeszcze raz, udzieliłeś licencji, wyraziłeś zgodę. Chcesz teraz swoje roszczenia opierać na twierdzeniu "ja nie wiedziałem". Niestety, czytanie ze zrozumieniem przed akceptacją warunków nie boli.

kicpon napisał:
... Np kiedy w telelewizji jest wykorzystywany jakiś materiał z YouTube zawsze jest podane zrodlo .
Jeśli jest to robione w ramach "prawa cytatu" a nie udzielonej przez użytkownika licencji, jest to obowiązkiem.

Ostatnia edycja:
Dobrze, rozumiem. Dziekuje za wyjasnienie.

nasunęło mi się jeszcze przy okazji jedno pytanie. analogiczna sytuacja, pobranie jakiegoś znanego utworu bądź video z serwisu youtube i użycie np. w jakiejś reklamie. czym to się różni od mojej sytuacji i czy coś takiego również jest ok skoro autor udostępniając materiał na youtube z automatu udziela licencji innym użytkownikom.

Przeczytaj całe Warunki korzystania.
Ja mam pytanie do Ciebie.
Jam można korzystać z usługi nie wiedząc, nie rozumiejąc na czym ona polega i jakie wywołuje konsekwencje:?: Najpierw zapoznaje się z warunkami umowy dopiero potem ją akceptuje, nigdy odwrotnie.

PS.
Jeśli masz jakieś problemy ze zrozumieniem zasad pytaj administrację owego portalu, niech oni tłumaczą. Tutaj nie omawiamy cudzych regulaminów.

Ostatnia edycja:
Powrót