Prośba o podpowiedź związana z kazusem

• Autor wątku Autor wątku Ewwkka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewwkka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkie pomocne mi osoby!
Mam pewne wątpliwości co do rozwiązania kazusa mam nadzieję, że mi pomożecie. Oto treśc:
Czterech wspólników zawarło umowę spółki jawnej "J. Kowalski Wyposażenie Biur "MAX" sp.j. w T. Po upływie kilku lat nastąpił znaczny spadek zamówień na wyposażenie kuchni i tym samym zysków. Jeden ze wspólników J. Kowalski ustalił, że inny wspólnik Kazimierz M. rozpoczął prowadzenie działalności gospodarczej na własny rachunek, który pokrywa się z zakresem działalności prowadzonej przez spółkę jawną. Ponieważ J kowalski łączy spadek zysków z działalnością Kazimierza M. wystąpił z powództwem o rozwiązanie spółki, pozywając wszystkich pozostałych wspólników. Pozostali żądają w miejsce rozwiązania spółki wyłączenia wspólnika Kazimierza M..
Proszę wskazać, czy istnieją podstawy do uwzględnienia powództwa oraz przedstawić zagadnienia procesowe występujące w sprawie o rozwiązanie spółki osobowej (właściwość rzeczowa i miejscowa sądu, wysokość wpisu, legitymacja czynna).
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Wydaje mi się, że powództwo zostanie przyjęte na podstawie art. 63 ksh. Co do właściwości miejscowej to chyba będzie sąd właściwy ze względu na siedzibę spółki. A co do wysokości wpisu to znalazłam informację, że przy zgłoszeniu o likwidacji spółki do wniosku należy uiścić opłatę sądową w kwocie 400,00 zł oraz opłatę z tytułu ogłoszenia w Monitorze Sądowym i Gospodarczym w kwocie 250 zł czy to byłaby prawidłowa odp czy dochodzą jakieś inne koszta?

Podane przez Ciebie kwoty odnoszą się do wniosku o wykreślenie spółki z Krs.
Jeżeli chodziło Ci o opłatę od pozwu to musisz poszukać dalej.
Nadto 56, 57 KSH oraz 479indeks1 par2 kpc.

Czyli mogę uznac, że powództwo zostanie przyjęte?Dziękuje adamlukass za odp.

Powrót