PROSBA O POMOC!!

• Autor wątku Autor wątku adam21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

mam problem i proszę was wasza opinie.Wszystko zaczęło się 2 lata temu był to dlamnie ciezki okres ponieważ miałem poraz pierwszy doczynienia z policja dostalem wtedy zawiasy na kradzież chciał nic wtedy nie ukradłem a tylko przewoziłem rzeczy skradzione kumplowi ale mniejsza z tym?.wtedy tez miałem dostep do narkotykow niektóre osoby chcialy abym im cos załatwił bo mailem ?dojscie?. wtedy niewiedziac jakie mogą być z tego konsekwencje
załatwiłem paru znajomym niewielkie ilości około 1 grama marichulany były to także osoby nieletnie a dokladnie chodzi o 5 którym załatwiłem narkotyki lecz nie mailem z tego zadnej korzyści materialnej i teraz mi postawiono zarzuty poczęstowania 3 osoba które były maloletnie oraz załatwienie jednej osobie 2 gram która była już pelnoletnia wszystko dzialo się 2 lata temu od tamtego czasu niemam mogole dojscia do narkotykow,wszystko związane dzialo się 2 lata temu a sparwa wyszla dopiero pare dni temu!! po 2 latach.a ja od roku zaczynam sobie układać Zycie pracuje za granica od wrzesnia zamierzam się zapisac na studia aby mieć jakis konkretny papierek a tu nagle wyskoczylo mi to sparwa z przed 2 lat z która niemam nic już wspolnego a może mi to zepsuc moje Zycie?.mam do was pytanie na co mogę teraz liczyc na kare pozbawienia wolności czy po prostu dostanie zawiasow.czy jest wogole jakas szansa realna na dobre zakończenie tej sprawy?czy mam się zwrocic o pomoc do adwokata?? wolalbym tego uniknąć bo z tego co się orientuje jest to kosztowna rzecz..jak na razie przyznałem się do wszystkiego i mam dozor policyjny i zakaz opuszczania polski niejetety?

Prawo cywilne nie zajmuje się paserami, ani handlarzami narkotyków. Przenoszę na karne.

Zarzut jest z art. 58 czy 59 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii?

tak dokladnie zarzuty art 58 i 59

A to 59 to ma Pan do małoletnich też?

z tego co widze to niestety tak.chociaz nie przypominam sobie aby cos takiego nastapilo...

Pilnie prosze o jakoms porade! co mam zrobic aby sparwa zakonczyla sie dobrze.czy adwokat moze mi tutaj duzo pomoc?

No costam może na pewno.
Art. 59 dla małoletnich do zbrodnia, zagrożona karą od 3 lata pozbawienia wolności, czyli jak Sąd nie przyjmie jakiejś mniejszej wagi zynu to kary nie da się zawiesić.

a co ma wplyw na zmniejszenie wagi czynu?? wszystko sie dzialo 1,5 roku temu teraz mam inne zycie czy sad zwroci nato uwage??alebo jakis inny sposob aby sie skaczylo tylko grzywna i zawiasami.jakbys mogl zaproponuj mi cos.moze to troche lupie ale czy dalo by mi cos polozenie sie w szpitalu psychiatrycznym??lub jakis inny sposob aby sad to dobrze rozpatrzyl

[cytat="adam21"]a co ma wplyw na zmniejszenie wagi czynu?? wszystko sie dzialo 1,5 roku temu teraz mam inne zycie czy sad zwroci nato uwage??alebo jakis inny sposob aby sie skaczylo tylko grzywna i zawiasami.jakbys mogl zaproponuj mi cos.moze to troche lupie ale czy dalo by mi cos polozenie sie w szpitalu psychiatrycznym??lub jakis inny sposob aby sad to dobrze rozpatrzyl[/cytat]

Czy zaistniał i kropka. To czy zaistniał on dzień temu, czy 5 lat temu jest bez znaczenia.
Aby odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytania, należalo by znać dokładnie kwalifikację prawną zarzucanych Ci czynów. Podkreślam - dokładną kwalifikację, a nie tylko ogólny artykuł, z którego zresztą nie wynika o który z ustępów chodzi, czy jest to czyn w ramach art 12 k.k. lub np art. 65 k.k. etc.
Osobiście odradzam jakiekolwiek sposoby, mataczenia przy sprawie - to jest nalepsza, i najpewniejsza droga do zaliczenia aresztu.

[cytat="magnatex"][cytat="adam21"](...) wszystko sie dzialo 1,5 roku temu teraz mam inne zycie czy sad zwroci nato uwage??(...)[/cytat]

(...)To czy zaistniał on dzień temu, czy 5 lat temu jest bez znaczenia.(...)[/cytat]

Skoro już padają tak jednoznaczne stwierdzenia to warto dodać, że jedną z okoliczności jakie Sąd uwzględnia wymierzając karę, jest zachowanie się po popełnieniu przestępstwa (Art. 53 § 2 k.k.). Choć oczywiście okoliczność ta jest jedną z wielu jakie mają znaczenie.

To prawda.
Z tym że dla przypadku mniejszej wagi - jesli chodziłoby o zejście z zagrożenia przy 59 ust. 2 - ta akurat okoliczności nie ma znaczenia ( przyjmując oczywiscie, że dla mniejszej wagi interesuje nas to tylko, co z czynem ściśle związane)

co sad bedzie najbardziej bral pod uwage?? czy jest jakas mozliwosc dogadania sie z prokuratorem??aby wsytapil o przyznanie grzywnej?? lub czegos innego.Prosze doradzcie mi co teraz robic??

[cytat:ay4vbcmh]
Art. 59 dla małoletnich do zbrodnia, zagrożona karą od 3 lata pozbawienia wolności, czyli jak Sąd nie przyjmie jakiejś mniejszej wagi zynu to kary nie da się zawiesić.
[/cytat:ay4vbcmh]
Jeśli sąd przyjmnie te zarzuty to nie ma szans na warunkowe zawieszenie.
[cytat:ay4vbcmh]
aby wsytapil o przyznanie grzywnej??
[/cytat:ay4vbcmh]
a grzywna itak pewnie będzie jako dodatek do wyroku...
Trudno powiedzieć co będzie nie znając szczegółów sprawy. Sąd weźmie pod uwagę na pewno wcześniejszą karalność- bo to jest bardzo brane pod uwagę. Ale może nie będzie tak źle...

dzisiaj przemyslalem dokladnie zarzuty i ustalilem ze jedna osoaba powiedzila ze palila zemna w okresie kiedy ja przebywalem zagranica.mam na to wloskie papiery...druga osoba twierdzi ze palila zemna w okresie czerwiec-sierpien a sama takze przebywala w irlandi pozostale zarzuty takze teraz mi wygladaja podejrzanie sam sobie nie pamietam aby cos podobnego zaistanialo w miesiachc ktorych oni podali..ogolnie to sprawa juz mi smierdzi starsznie jutro ide zglosic to na policje...mam jeszcze pytanie czy sad wziolby pod uwage fakt ze to ja jestem zywicielem rodziny i aby pomoc i uczymac rodzine musze pracowac a nie przebywac w zakladzie karnym?? bo tak wlasciewie jest ze pracuja zagranica pomagam rodzinie

Powrót