Prośba o poradę w sporze z wykonawcą

• Autor wątku Autor wątku grzes124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Jesienią 2015 firma wykonała płytę fundamentową pod dom jednorodzinny.
Wiosną 2016 wyszły pewne problemy z płytą. Wykonawca zgodził się naprawić płytę. Jesienią 2016 zostało wykonane podbicie płyty, mające na celu zabezpieczenie/naprawę. Jak wykazała późniejsza ekspertyza geotechniczna, naprawa ta nie spełnia swojego zadania.
Wykonawca obecnie, nie poczuwa się do odpowiedzialności za źle wykonaną pracę.

Ponieważ, chciałbym ruszyć z budową w tym roku, postanowiłem, że zlecę ekspertyzę, która odpowie na pytania takie, czy płyta została wykonana zgodnie z projektem, oraz czy można bezpiecznie kontynuować prace budowlane.

Jeżeli eksperyza wykaże, że płyta nie została wykonana zgodnie z projektem, to czy będę mógł obciążyć kosztami napraw, i samej ekspertyzy, wykonawcę płyty?

W jaki sposób najlepiej podejść do tego tematu?
Jeśli miałbym szukać porady u radcy prawnego czy adwokata, to z jaką specjalizacją, prawo cywilne, prawo budowlane?

Pozdrawiam

Zacznij od tej ekspertyzy wykonanej przez dobrego rzeczoznawce budowlanego i bazujac na wyniku bedziesz wiedzial jakie masz szanse.

Rownie dobrze sie moze okazac, ze sam projekt/projektant dal ciała a wykonawca zrobil zgodnie z projektem.

Jeśli chodzi o samą płytę, to tak jak piszesz, wykaże ekspertyza.
Natomiast wykonane podbicie nie spełnia swojego zadania, co potwierdziła poprzednia ekspertyza geotechniczna, jednak wykonawca zdaje się mieć odmienne zdanie na ten temat.
Czy w takim razie, kosztami poprawy/nowego podbicia płyty mogę obciążyć wykonawcę?

Od razu zaznaczam, że chcę wziąć do prac inną firmę, ponieważ do tego wykonawcy zupełne straciłem zaufanie.

Tak czy inaczej trzeba będzie powołać biegłego sądowego w ew. postepowaniu przed Sądem. A tutaj pojawia się (prawdopodobnie) standardowy problem przy tego rodzaju sprawach z "pracami ulegającymi zakryciu". Dlatego warto zadbać o rzetelną dokumentację, w tym fotograficzną.

cedwah napisał:
czy masz umowę z wykonawcą i czy był odbiór prac?

Tak, oczywiście praca była wykonywana na podstawie umowy.
Co masz na myśl pisząc czy był odbiór prac?
Kierownik bud., prace którymi był zainteresowany odbierał. Zaraz po wykonaniu płyty nie było zastrzeżeń, jeśli o to ci chodzi. Problemy wyszły później.

Witam,
bylam w podobnej sytuacji jesli chodzi o umowe o dzielo bo pewnie taka Pan ma.
Prosze udac sie lub zadzwonic do Rzecznika Praw Konsumentów, bezplatna porada.
Wyjasni.
Podam na moim przykladzie.
Zle wykonana lazienka. Podzial prac na 4 etapy, po kazdym byl odbior...az przyszedl 3 etap wykomamy niezgodnie ze sztuka. Zlozona reklamacja. Zadac mozna : naprawy zadajac jakis termin rozsadny, jesli szkode mial towar to fachowiec musi zakupic towar. Musialby Pan poczytac Reklamacje umowy o dzielo.
Biegly chcial za ocene czy łazienka dobrze wykonana 3000 zl CZas ok 2-3 miesięcy wizyta w domu....

Powrót