Prośba o poradę w sprawie zwrotu zakupionego towaru na Allegro

• Autor wątku Autor wątku BartesX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartesX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie.

Chciałem się zapytać o dwie kwestie, w sprawie zwrotu towaru.
Zakupiłem na Allegro nowy tablet zapakowany w folię i plomby na opakowaniu.

1. Jeżeli tablet zostało odpakowany, zerwałem folię oraz plomby z opakowania (pudełka tabletu), to nie przysługuje mi już 14 dniowe prawo zwrotu towaru? Dodam jeszcze, że zerwałem też z rogu ekranu naklejkę z informacjami o tym co posiada tablet.

2. W tytule aukcji było napisane, że tablet posiada moduł LTE, w rzeczywistości tak nie jest. Czy w tym przypadku mogę zwrócić towar?

Dokładny cytat tytułu aukcji:
"LENOVO TABLET LTE TAB A10 A7600-H NIEBIESKI SKLEP"

W opisie było niewiele, nazwa modelu, cena, kolor, informacja o tym, że jest nowy, zdjęcie i informacje o wysyłce. W każdym bądź razie tytuł ewidentnie jest mylący.

Ostatnia edycja:
1. Przysługuje nadal. Możesz zwrócić (zob. link "konsument" poniżej, tekst ujednolicony oraz poradnik UOKiK). Jeśli to możliwe, dołącz wszystkie elementy opakowania które dostałeś, nie koniecznie na właściwym miejscu.
2. Tak, wówczas rozważ powołanie się na rękojmię a nie 14-dniowy zwrot (bo wtedy przysługuje Ci zwrot kosztów przesyłki w obie strony) - zobacz art. 556-576 kc.

Kupiłeś jako konsument?

jkoperski napisał:
Tak, wówczas rozważ powołanie się na rękojmię a nie 14-dniowy zwrot (bo wtedy przysługuje Ci zwrot kosztów przesyłki w obie strony) - zobacz art. 556-576 kc.
W tym przypadku to nie ma sensu.

Tak kupiłem jako konsument na paragon, całe szczęście, że nie wziąłem faktury, bo z tego co wiem jest z tym większy problem.

Jest jeszcze jedna kwestia, z tyłu na urządzeniu zauważyłem drobne ryski, więc w tej sytuacji chyba mogę mieć problem ze zwrotem. Lepiej chyba skorzystać z rękojmi, towar niezgodny z opisem, czyli rozumiem, że w każdym przypadku nazywa się to niezgodny z umową?

Na zwrocie kosztów przesyłki ode mnie mi nie zależy, chciałbym tylko odzyskać zwrot za tablet i kuriera, którym mi to przysłali.

BartesX napisał:
Lepiej chyba skorzystać z rękojmi, towar niezgodny z opisem, czyli rozumiem, że w każdym przypadku nazywa się to niezgodny z umową?
Przeczytałeś przytoczone przeze mnie przepisy? Art. 556^1 Ci wyjaśni jak to się nazywa (link poniżej, tekst ujednolicony), jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z całym działem pt. Rękojmia za wady, tj. art. 556-576 kc.

Tak, dokładnie ta aukcja.

Zapoznałem się z poradnikiem UOKiK i zajrzałem do kodeksu. Ale w poradniku zauważyłem, że wspomniano tam o, może zacytuję:

Co ważne, konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru. Oznacza to, że kupujący ma prawo ocenić i sprawdzić towar, ale tylko w taki sposób w jaki mógłby to uczynić w sklepie stacjonarnym (czyli sprawdzić jego kompletność czy parametry techniczne). Konsument nie może bowiem normalnie użytkować rzeczy, w przeciwnym razie odstępując od umowy może zostać obciążony dodatkowymi kosztami w związku ze zmniejszeniem jej wartości.

Jak wspomniałem z tyłu urządzenia pojawiły się drobne ryski, w takim przypadku według zacytowanego tekstu, sprzedawca może mi z tego powodu zwrócić mniejszą kwotę za tablet?
Dodam tylko, że użytkowałem go wczoraj głównie w celach sprawdzenia funkcjonalności, tzn nie korzystałem z niego jak z urządzenia, a wszystkie czynności sprowadzały się do konfiguracji tabletu, lub sprawdzenia funkcjonalności, zresztą w razie czego urządzenie mogę przywrócić do ustawień fabrycznych, martwi mnie tylko kwestia tych śladów.

Dlatego myślę, czy nie skorzystać z rękojmi i zwrócić towar, w związku z tym, że tablet nie posiada modułu LTE jedynie 2G i 3G.

Chciałbym się wcześniej dobrze upewnić przed podjęciem decyzji.

Ostatnia edycja:
Czyli mam rozumieć, że pomimo iż w opisie aukcji jest informacja o zwrocie, brakuje w niej formularza i sposobu zwrotu przesyłki?

Dlaczego w takim razie nie skorzystać z drugiej opcji?

Rozumiem.

Jeszcze jedno pytanie. Wiem, że nie muszę podawać powodu, ale w przypadku jeśli podałbym powód, czyli brak LTE, będzie to miało jakiś wpływ, w razie gdyby sprzedawca chciał się doczepić do jakiś śladów czy braków folii, plomb?

Generalnie mam tablet, pudełko, wszystkie książeczki, ładowarkę, kabel, folia w której był tablet. Jedyne czego brakuje, to właśnie te plomby i naklejka, którą odkleiłem z ekranu, niestety ale ktoś z domowników chyba to wyrzucił.

Ok, załapałem.

Dziękuję serdecznie za pomoc.
Chyba wyczerpałem temat, trzeba się będzie zabrać po weekendzie za wysyłkę.

Jeszcze ostatnia rzecz, o którą chcę się upewnić:
W poradniku UOKiK przeczytałem, że mogę powiadomić sprzedawce wcześniej o odstąpieniu od umowy. Rozumiem, że mogę bez problemu wysłać skan oświadczenia odstąpienia na e-mail sprzedawcy i oczekiwać na przysłanie potwierdzenia, po czym odesłać towar?

BartesX napisał:
Rozumiem, że mogę bez problemu wysłać skan oświadczenia odstąpienia na e-mail sprzedawcy i oczekiwać na przysłanie potwierdzenia, po czym odesłać towar?

Sprzedawca umożliwia odstąpienie od umowy za pomocą @?

Jeśli nie mam takiej informacji, to mam po prostu wysłać oświadczenie z towarem?
Nie można po prostu wysłać za pomocą e-maila oświadczenia?

Tak jak napisał loco1.
Ja tak z a w s z e robię. Ale bez ZPO.

a czy wyslanie odstapienia emailem jest nieskuteczne ?

Powrót