Prośba o poradę !!!

• Autor wątku Autor wątku jean11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jean11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Na wstępie opiszę moją sytuację .
W 2003r otrzymałem mandat za przejazd bez ważnego biletu- ok 60 zł Jako młody człowiek ( kawaler) tego mandatu nie zapłaciłem. Sprawę skierowano do sądu rejonowego , który w 12.05 2004r wystawił NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM - na kwotę 121zł . tej kwoty również zapomniałem zapłacić.
W styczniu tego roku o dług upomniała sie firma windykacyjna i zażądała kwoty 127 zł - jest to kwota mała , ale uważam tą firmę za nierzetelną, gdyż w rozmowach telefonicznych krzyczano na mnie , zastraszano, ubliżano od osoby bardzo zadłużonej. Ponad to pracownik tej firmy ujawnił moje zadłużenie osobie obcej .
Mam pytanie : czy po upływie 11 lat firma ta ma prawo żądać zapłaty długu.????
Otrzymałem od tej firmy tez list z UGODĄ w której mam zapłacić żądaną kwotę w całości. Czy mam podpisać taką ugodę????

Proszę o poradę !!!

Pozdrawiam

Nic nie podpisywac, nic nie wysylac, nie rozmawiac z nimi w zaden sposob.
Sprawa przedawniona a oni tylko chca bys uznal dlug.

Zasadnicze pytanie: jak nazywa się ta firma? Jeśli to windykacjapl.com, to zapytałbym o nakaz i datę klauzuli ale obawiam się że takowa istnieje. Chociaż niczego nie przesądzam. Zresztą jakby się nie nazywała owa firma - telefon z pytaniem o klauzulę. Jeśli nadana przed uplywem 10 lat od daty prawomocności wyroku, to niech prześlą i wtedy zapłaciłbym póki chcą tak mało.

Jest to firma WINDYKACJA.PL... czyli mam poprosić o kopię nakazu i datę klauzuli wykonalności ??? Otrzymałem kolejny tel. z informacją ,że jak nie podpiszę ugody to sprawę kierują do komornika i wtedy koszty będą większe. Czy oni mają obowiązek udzielenia mi takiej informacji ????
Pozdrawiam.

Zapytaj kiedy była klauzula, poproś o kwit dotyczący tej klauzuli - jeśli była nadana przed czerwcem 2014 (z doświadczenia to typuję że ok. roku 2011-12) to bierz ugodę i nie marudź. Jak chcą tylko 127 zł to i tak masz wtedy szczęście.

Powrót