Prośba o poradę

• Autor wątku Autor wątku Siwiaszczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Siwiaszczy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Proszę o poradę co do mojej sytuacji, poniżej postaram się opisać problem jak najlepiej i najdokładniej.
Tata zmarł na koniec grudnia 2020r. był właścicielem mieszkania w bloku a rodzice nie zapisali mieszkania na żadne z rodzeństwa (jest nas 3) ani nie pozostawili testamentu po sobie. Brat pomieszkiwał z tatą (ostatni dowód osobisty ma na inny adres niż miasto w którym znajduje się mieszkanie) bo z powodu różnych przekrętów finansowych jego żona złożyła pozew rozwód oraz o alimenty. Po śmierci powiedział mi że będzie w tym mieszkaniu mieszkać oraz je opłacać. Dwa tygodnie temu byłem w mieszkaniu i w skrzynce znalazłem awizo powtórne do rodziców (oboje nie żyją), poszedłem na pocztę i odebrałem pismo z Urzędu Miasta o zaległości w podatku o nieruchomości. Po powrocie do domu zrobiłem przelew z mojego konta i uregulowałem podatek wraz z odsetkami. Ostatnio znalazłem w skrzynce rozliczenie za czynsz z którego wynikało że od stycznia 2021r. nie był opłacany czynsz. Dzwoniłem do TBS'u i dowiedziałem się że na czerwiec 2021r. dług wynosi prawie 3 tys. zł.
Teraz dochodzę do sedna. Nie chcę stracić mieszkania po rodzicach i rozmyślam by zaproponować ugodę rodzeństwu by dać im po 40 tys zł plus na siebie biorę spłatę wszelakich zaległości plus remont mieszkania. Można to zrobić u notariusza ale znając mojego brata może zacząć kręcić i może nie wstawić się u niego. Idąc do sądu sprawa może odbyć się bez jego udziału a on zostanie tylko poinformowany o sprawie i wyroku. Jak to wygląda prawnie? Jest szansa na takie rozwiązanie jakie opisałem? Mogę także zostawić tą sprawę ale dług będzie rósł aż sprawa skończy u komornika prawdopodobnie zlicytuje mieszkanie nie patrząc na to czy właścicielem tego mieszkania jest 1 czy 3 osoby.

Dziękuje za wszystkie merytoryczne odpowiedzi

Powrót