Prośba o szybką pomoc - przerwanie stażu.

• Autor wątku Autor wątku Fatone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fatone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Pewnie temat jakich wiele, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, a takiej potrzebuję. Od 28.10.14 do 27.01.2015r. odbywam staż. Według umowy, po stażu pracodawca zobowiązuje się mnie zatrudnić na 3 miesiące. Jednak zarówno ja, jak i pracodawca nie chcemy z pewnych względów dopuścić do takiej sytuacji. Raz przerwałem już staż w związku z podjęciem pracy za granicą. Niestety po kilku dniach wróciłem, bez umowy. Nie było problemu się ponownie zarejestrować, a i pracodawca nie miał problemów. Teraz jednak ponoć pracodawcy przyszło pismo, że musi mnie zatrudnić na bodajże 3 miesiące, bo inaczej będzie zobowiązany zwrócić pobrany przeze mnie zasiłek.
Co mogę teraz zrobić? Chciałbym przerwać staż przed jego końcem i dostarczyć ewentualnie jakąś umowę ( na kilka dni? Można tak? ), żeby ominąć przymus zatrudnienia.
Jednak nie chcę, żeby pracodawca miał z tego powodu jakieś nieprzyjemność w postaci właśnie oddawania pieniędzy, bądź przymusu zatrudnienia innego stażysty.
Pomożecie? Mogę nawet mieć karę 120dni wyrejestrowania, byle by pracodawca nie miał problemów.

Powrót