Prośba o umorzenie postępowania karnego

• Autor wątku Autor wątku jozef12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozef12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, dobrowolnie poddałem się karze za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości, dostałem 3 miesiące w zawieszeniu na 3 lata, ale policjant prowadzący sprawę powiedział, że mogę napisać prośbę o umorzenie postępowania ze względu na to iż przestępstwo miało niską szkodliwość społeczną i nie byłem wcześniej karany. Mam w związku z tym kilka ważnych pytań: czy znajdę gdzieś wzory takiej prośby, czy mam ją wysłać zanim przyjdzie do mnie wyrok pocztą i się uprawomocni czy też przed. Oraz jakie będą konswekwencje, i czy w ogóle będą jeśli prośba zostanie odrzucona? Zaznaczam też, że nie chodzi mi o wycofanie się z dobrowolnego poddania się karze ani o warunkowe umorzenie bądź też odwołanie.

Skoro zapadł wyrok, to jedyną możliwością aby go zmienić jest odwołanie się od niego (apelacja).

Czytając Twój post mam wrażenie, że albo Ty nie wysłuchałeś dokładnie tego co powiedział Ci policjant, albo też on opowiadał bzdury.
Wniosek o umorzenie postępowania z uwagi na niską społeczną szkodliwość czynu, należało pisać na etapie postępowania przygotowawczego, lub przed wydaniem wyroku. Osobiście jednak nie spotkałem się z przypadkiem umorzenia jazdy po pijaku, ze względu ma znikomość, z prostej przyczyny - jazda po pijaku jest czynem o wysokiej społecznej szkodliwości. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to wystarczy popatrzeć w mediach jakie są efekty kierowania pojazdami mechanicznymi lub innymi przez osoby nietrzeźwe.
Dużo większe szanse Miałbyś na warunkowe umorzenie postępowania - teoretycznie spełniasz warunki, więc tu upatrywałbym drogę, ale jak wspomniałem na wstępie - teraz kiedy zapadł wyrok, jedynym rozwiązaniem jest apelacja, i najwyżej w apelacji zawarcie wniosku o warunkowe umorzenie, czy jednak to się uda tego nie gwarantuje.

Powrót