Prośba o usunięcie gry i groźba procesu

• Autor wątku Autor wątku sylwek3100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwek3100

Witam

Mam taki problem otóż ostatnio zainstalowałem na bezpłatnych serwerach klon gry ogame (Skrypt Xnova) i dzisiaj dostałem e-maila od twórców orginału o takiej treśći

Witam,
W imieniu Załogi Ogame.pl upominamy Pana o tym iż złamał Pan jeden z głównych przepisów zawartych w licencji partnerskiej.
Zgodnie z:
"Art.287
§1: Kto, w celu osiągnięcia korzyści materiałowej lub wyrządzenia
innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne
przetwarzanie, gromadzenie lub przesyłanie informacji lub zmienia, usuwa
albo wprowadza nowy zapis na komputerowym nośniku informacji podlega
karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."
Uprzejmie prosimy o usunięcie "swojej" kopii gry w ciągu 48 godzin od godziny wysłania zawiadomienia. W przeciwnym wypadku sprawa trafi do Sądu Wojewódzkiego w Poznaniu.

Pozdrawiam,

Z tego co wiem i czytałem skrypt Xnova jest na licencji GNU GPL i ma trochę odmienne działanie od orginału. Nie wiem co mam teraz zrobić czy usunąć tego klona czy zostawić i nie przejmować się tym

A oto linki dla porówniania
OGame
http://www.cosmosgalaxy.cba.pl

Jeśli klon nie używa żadnych elementów oryginalnej gry (np. grafiki czy kodów źródłowych) to nic nie musisz robić.

Oni po prostu walczą z konkurencją. :)

Wskazany przepis pochodzi z KK, a nie z licencji partnerskiej - która i tak Ciebie by nie dotyczyła, skoro nie jesteś partnerem. :)

Tudno powiedzieć. Strona domowa xnova.fr jakoś nie działa. Z zebranych w sieci informacji wynika. że XNova istotnie jest wzorowana na OGame. Nie jest dla mnie jasne czy ta XNova jest w pełni legalna.
sylwek3100 napisał:
Z tego co wiem to ma własne elementy
To może być za mało.Procedura sądowa polegająca na wyjaśnieniu jaki procent kodu php XNova jest inna niż OGame może być dłuotrwała i kosztowna.

Ostatnia edycja:
Teraz dostałem taki e-mail:

Witam ponownie,
Informację dotyczącą Pana kopii otrzymaliśmy z Głównego Zarządu Gameforge 4D GMBH (Karlsruhe , Niemcy).
Użycie programu na licencji GNU GPL do zastosowań komercyjnych jest w pewnym stopniu zabronione !
Łamiąc zasady licencji GNU GPL podlega Pan automatycznie późniejszej egzekucji postępowania karnego zgodnie z
Art.287
§1: Kto, w celu osiągnięcia korzyści materiałowej lub wyrządzenia
innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne
przetwarzanie, gromadzenie lub przesyłanie informacji lub zmienia, usuwa
albo wprowadza nowy zapis na komputerowym nośniku informacji podlega
karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Prosimy o dostosowanie się do poprzedniego e-maila i nie utrudnianie pracy pracownikom Gameforge 4D GMBH.
Liczymy na Pana zrozumienie. W wypadku nieusunięcia gry (w przeciągu wyznaczonego terminu) sprawa trafi do Sądu Wojewódzkiego w Poznaniu, gdzie rozprawa odbędzie się zaocznie. O wyroku zostanie powiadomiony Pan pocztą lub wizytą delegata policji.

Pozdrawiam,

"Użycie programu na licencji GNU GPL do zastosowań komercyjnych jest w pewnym stopniu zabronione !"Masło jest maślane.
Zadeklaruj chęć współpracy i zapytaj grzecznie,w jaki sposób konkretnie naruszyłeś postanowienia licencji i w jaki sposób konkretnie został naruszony ich zdaniem art.287. Grzecznie bo sytuacja istotnie nie jest klarowna.

A co to tego to przecież w internecie działa wiele stron www oparte na tym skrypcie i jakoś one istnieją w internecie i chyba one też by łamały prawo i muziały być usunięte a nie są. I jeszcze jedno jak tak patrze to ten przepis nijako się ima to tej całej sprawy bo według mnie ten przepis oznaczał by jakieś włamanie lub podmiane jakichś danych a tu ewidentnie tego nie było

Ostatnia edycja:
Powtórzę jeszcze raz: zadaj im grzecznie pytania. Ja jak na razie nie rozumiem o co im chodzi. OGame jest produktem Gameforge nie sprzedawanym ani nie rozpowszechnianym na jakiejkolwiek licencji GNU GPL zwłaszcza. Wzwiązku z tym nie rozumiem o jakie zmiany kodu się czepiają i w czym:
1. W Ogame ? - ale tego nie używasz
2. W XNova ? - a co im do tego. nie ich skrypt ( chyba )

Ostatnia edycja:
Ja im chwile wcześniej napisałem takie coś:

Witam Ponownie,

Państwa informacja jest błędna. Po pierwsze skrypt nie należy do państwa firmy i nie jest państwa własnością. Po drugie gra nie była nie jest i nie będzie użyta do celów komercyjnych tylko to celów zabawy i rekreacji proszę wiec o zrozumienie sytuacji i nie wmawianie mi że łamie jakikolwiek przepisy

Poźniej napisałem:
Przepraszam za kolejny e-mail ale mam pytanie do tego artykułu co pan przytacza. Mógł by pan wytłumaczyć w jaki sposób złamałem ten przepis i w jaki sposób zdobyliście informacje o rzekomym złamaniu

A oto odpowiedź:
Niestety nie możemy udzielić takiej informacji. Jesteśmy tylko pracownikami Gameforge 4D GMBH którego siedziba znajduje się w Niemczech i informację dostaliśmy tylko o zawiadomieniu Pana o takiej sytuacji.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Niestety nie możemy udzielić takiej informacji. Jesteśmy tylko pracownikami Gameforge 4D GMBH którego siedziba znajduje się w Niemczech i informację dostaliśmy tylko o zawiadomieniu Pana o takiej sytuacji.
:lol: spadłem ze stołka

Ostatnia edycja:
Wszystko już wyjaśnione
Okazało się to pomyłką lub małym żartem

Ostatnia edycja:
No to taki żart "koleżeński" a emaile to perfidnie zrobione. Ale dzięki wszystkim za pomoc

Powrót