Prośba Podwójne Alimenty z FA i z wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku TomTom2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomTom2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam prośbę aby ktoś mający wiedzę był mi w stanie wytłumaczyć jak mam to rozumieć i czy jest to zgodne z prawem.
Zasądzone są ode mnie alimenty na rzecz córki w kwocie 500zł,ze względu na zbieg problemów osobistych i związanych z pracą ,mówiąc wprost nie płaciłem alimentów ,otrzymywała je z Funduszu Alimentacyjnego,przez co zadłużenie urosło do kwoty 20000 zł.W obecnej sytuacji udało mi się już rozwiązać wszelkie problemy i zdobyć pracę,dzięki czemu wywiązuję się z obowiązków.
Mam na wynagrodzenie nałożone zajęcie komornicze ,w którym uwzględnione jest potrącenie, na bieżące alimenty,oraz na zadłużenie,pieniądze są przekazywane komornikowi.
Otrzymałem pismo z FA,że na mocy bezskuteczności ściągania zobowiązania alimentacyjnego zostały przyznane alimenty z FA na kolejny rok.
Potrącenie z wynagrodzenia jest od lipca tego roku,czyli jeśli dobrze rozumiem na bieżące alimenty moja była żona otrzymuje z mojego wynagrodzenia oraz z FA,czyli podwójne alimenty? Nie rozumiem na jakiej podstawie przyznano z FA alimenty,byłem w Urzędzie i nic mi nie byli wstanie wyjaśnić mówiąc tylko o zadłużeniu a o decyzji i uchylenia nie otrzymałem informacji,wysłano mnie abym odbył jakiś wywiad w swoim urzędzie.
Proszę o pomoc,bo wnioskuję z tego ,że potrącenie z wynagrodzenia,otrzymuje była żona na bieżące alimenty,Fundusz otrzymuję pozostałą część na spłatę zadłużenia,w tym koszty komornicze,az Funduszu wypłacane są alimenty biężące tworząc wzrost zadłużenia i wpędzając mnie w sytuację że zamiast dług zmniejszać się to wzrasta.Co powinienem zrobić ? Do kogo się udać aby sprawę wyprostować,dodam ,że ten sam komornik wystawił dokument o bezskuteczności alimentów co i o zajęcie wynagrodzenia.

Według mnie wszystko jest w porządku. Ma Pan zadłużenie więc komornik dokonał zajęcia na którym wyszczególnił co się składa na zadłużenie czyli alimenty bieżące, alimenty zaległe , odsetki, wydatki gotówkowe , opłatę i VAT. Nie jest to kolejność w jakiej będzie opłacany dług. Komornik prawidłowo wydał też zaświadczenie o bezskuteczności ponieważ dla uzyskania świadczeń z FA jeżeli ma Pan większe zadłużenie niż dwie raty alimentacyjne to egzekucja uznawana jest za bezskutecza
Co do kwot wyegzekwowanych to komornik w pierwszej kolejności zaspokaja FA .

Dziękuję za odpowiedź,
jednak w dokumencie wyszczególnione jest ,że 500 zł plus 50 złoty jest na alimenty bieżące,rozmawiałem z księgową,odlicza tą kwotę i przekazuje komornikowi,następnie potrącane jest 60 % z wynagrodzenia po wcześniejszym odliczeniu tej kwoty 550zł.
Dlatego nie rozumiem ,że najpierw zaspokajane jest FA ? a co z alimentami bieżącymi potrącanymi z wynagrodzenia i pobieranymi z FA zwiększając tym samym zadłużenie i prowadząc że mogę zostać postawiony przed sądem za uchylanie się od płacenia alimentów? Tzn.także,że z pozostałej mi kwoty wynagrodzenia mam opłacać alimenty?

Ostatnia edycja:
Nie wiem co robi Pana księgowa, ale jeśli ma Pan 20000 zł zadłużenie to ma obowiązek potrącać z Pana wynagrodzenia netto 60% i ani grosza więcej i tą kwotę przekazuje komornikowi.
Jeżeli jest tylko jedna alimentowana i ma przyznane świadczenia z FA to po potrącenia kosztów komornik przesyła resztę do FA. Komornik nie może dokonywać wypłat do wierzyciela jeśli jest zadłużenie w FA

Ostatnia edycja:
TomTom2000
1. Komornik wydał pismo o bezskutecznej egzekucji dlatego ponieważ widnieje dług w FA. Najlepiej bylo by się dogadać bezpośrednio z FA rozłozenie na raty bądź spłata całego zadłużenia - nawet się zapożyczyć bo w FA odsetki są jakieś 23%. Musisz pamiętać jeśli zdecydujesz się wpłacić całość do kasy komornika ( zaległość FA) to będzie od tego potrącone dla komornika: 20000 zł + 15% = 20000 + 3000
2. Jeśli jest wydana decyzja o alimenty z FA. Wierzyciel nie może dostawać z FA i od komornika ewidentnie jest jakiś błąd nie czekaj tylko to wyjaśnij z komornikiem jak najszybciej.
3. Nie wiem jaką kwotę spłacasz z pensji FA ale mając takie zadłużenie będziesz to spłacał kilkanaście lat. Nie spłacasz w całości więc odestki cały czas naliczają.

Genialny pomysł z tą spłatą.
Chciałbym tylko zobaczyć tego kierownika OPS który umorzy egzekucję dłużnikowi gdy są wypłaty bieżce z FA.
Pomysł z kredytem też dobry. Spłacić FA a później spłacać kredyt, a komornik zajmie wynagrodzenie na rzecz wierzycielki celem wyegzekwowania alimentów zaległych i bieżących oraz kosztów egzekucyjnych.
Przyjmuję że sprawa u komornika to nie jest przejaw udanych relacji między małżonkami a tylko im jakiś wrażeń brakowało.
Jeżeli więc wszystko dobrze pójdzie to dłużnik nie będzie miał środków na spłatę kredytu i trafi sprawa do komornika.

Powrót