prośba

• Autor wątku Autor wątku zbynio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbynio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
za pare dni dostane pismo z sądu abym stawił sie do wiezienia mam 3 lata do odsiadki czy ktos moze mi powiedziec jak mozna jeszcze tego uniknąc jak pojde do wiezienia rodzina sie rozpadnie a ja chyba sie .... prosze poradzcie co mama zrobic odroczki juz mialem

Możesz próbowac pisać do sądu penitencjarnego wniosek o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności. Oczywiście musisz wniosek umotywować np. tym że opiekujesz się rodziną, że zarabiasz na nią itp.

I następnym razem nie pisz dziwnych haseł w stylu "ja chyba sie..."...

a czy prośba o ułaskawienie moze wpłynąc narazie abym nie poszedł siedziec

Art. 568 k.p.k. stanowi, że uznając, że szczególnie ważne powody przemawiają za ułaskawieniem, zwłaszcza gdy uzasadnia to krótki okres pozostałej do odbycia kary, sąd wydający opinię oraz Prokurator Generalny mogą wstrzymać wykonanie kary lub zarządzić przerwę w jej wykonaniu do czasu ukończenia postępowania o ułaskawienie.

Musisz się zastanowić jakie przemawiają ważne powody by sąd mógł wstrzymac wykonanie wyroku. Gdybologii uprawiać tutaj się nie da.

obawiam sie że to nie pomoże

moze ktos madry mi powie po koleji co mam zrobic do wiezienia i tak nie pojde ale chyba jest jakies wyjscie prosze o pomoc

Wyjścia za bardzo nie ma. Jak pisałem wyżej: wniosek o odroczenie i tyle, nic więcej. Postępowanie ułaskawieniowe na 99% nie przejdzie.

ten wniosek o odroczenie jak mam napisac kiedy dostane wezwanie do stawienia sie w wiezieniu czy powolywac sie na jakies paragrafy czy dolaczyc opinie z pracy opieki spolecznej moze jeszcze inne opinie dolaczyc o mojej sytuacji

jak długo bede czekał na wezwanie do stawienia sie do wiezienia

moze mi ktos dokładnie wyjasnic co mam robic

ale jesli łacznie sad odroczy raz na 6 mscy potem na drugie do 1 roku mozesz starać sie o warunkowe zwolnienie

A niby z jakiej okazji warunkowe zwolnienie? Musi odsiadywać (lub mieć odsiedzianą część) żeby zostać warunkowo zwolniony.
To o czym piszesz, to zawieszenie wykonania kary. Jednakże u autora nie wchodzi w grę, bo zawiesić karę można do 2 lat.

Gdyby wyszedł na przerwę i miał odsiedziane pół roku, to w takim przypadku jak piszesz mógł by zostać warunkowo zwolniony. Wyrok nie może przekraczać 3 lat.

Ostatnia edycja:
jesli wprowadziłam w bład to przepraszam

Niestety z tym wyrokiem 3 lat,to oprócz ułaskawienia to nic nie możesz zrobić aby uniknąć odbycia kary w sposób legalny istnieją pewne możliwości gdybyś odbył 6 miesięcy kary,ale musisz mieć naprawdę dobrze udokumentowane poważne problemy,a najlepiej żebyś był bogaty i mógł do tego wynająć dobrze poukładanego adwokata pozdrawiam

Powrót