Prośba

• Autor wątku Autor wątku baspo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baspo

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam .Otrzymałam dzis nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym.Jednak wypowiedzenie kredytu nie odebrałam, odebrała go moja szwagierka nie mowiac o tym ,czy mozna sie odwołac ze ja tego pisma nie odebrałam, czy jest to jednoznaczne ze zostałam poinformowana ?

bo w papierach sadowych jest potwierdzenie odbioru i jest jej imie i nazwisko, nie nie zamieszkujemy , zajmowała sie dzieckiem

Ostatnia edycja:
baspo napisał:
Otrzymałam dzis nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym.
jeżeli zgadzasz się z nakazem to zapłać co zasądzono jeżeli się nie zgadzasz to złóż sprzeciw od nakazu zapłaty,

jest zadłuzenie ale zeby uniknac kosztów sadowych ,bo o prawie tyle co zadłuzenie a wolałabym spłacic tylko zadłuzenie bez kosztów

jest wydany nakaz to są koszty - proste,

tak, tylko nie odebrałam wypowiedzenia umowy i czy jesli odebrał ja ktos inny jest to rownoznaczne z tym jakbym to ja odebrała

baspo napisał:
bo w papierach sadowych jest potwierdzenie odbioru i jest jej imie i nazwisko, nie nie zamieszkujemy , zajmowała sie dzieckiem
Jak rozumiem nie przekazała korespondencji ?

baspo napisał:
tylko nie odebrałam wypowiedzenia umowy
możesz ten fakt wykorzystać w sprzeciwie,

odebrała osoba pełnoletnia więc pretensje do osoby która odebrała pismo polecone z sądu a nawiasem mówiąc szwagier to nie rodzina oraz nasuwa mi się pytanie czemu listonosz nie zostawił awisa dla ciebie?

robinson21 napisał:
odebrała pismo polecone z sądu
Tu nie chodzi o pismo z Sądu, tylko o pismo z banku z wypowiedzeniem umowy. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem :)

tak, wypowiedzenie kredytu odebrała i o tym mnie nie poinformowała

Kanas - masz rację, źle wyczytałem sory

baspo napisał:
tak, wypowiedzenie kredytu odebrała i o tym mnie nie poinformowała
Więc zacznij szybko od doniesienia o prawdopodobieństwie popełnienia przestępstwa przez szwagierkę.
Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Potem ewentualnie można się zastanawiać czy zgodnie z art. 61 kc doszło do skutecznego złożenia oświadczenia woli. Temat dość ciężki.

Moim zdaniem nie doszło, skoro nie przekazała. Kwestia złożenia zawiadomienia do prokuratury o prawdopodobieństwie popełnienia przestępstwa przez szwagierkę. Stawiam, że się przyzna, a to już będzie otwarta droga do podważenia art. 61 kc.

raczej nie bede składac zawiadomienia na szwagierkę, juz lepuej zapłacic, wypowiedzenie kredytu przyszło listem poleconym tam jest jej podpis to nie wystarczy ?
a czy listonosz może zostawic list polecony osobie nie zameldowanej pod tym adresem?

Ostatnia edycja:
raczej nie bede składac zawiadomienia na szwagierkę, juz lepuej zapłacic, wypowiedzenie kredytu przyszło listem poleconym tam jest jej podpis to nie wystarczy ?
Nie. Domniemuje się, że przyjęła na siebie obowiązek przekazania Ci tego dokumentu i się z niego wywiązała.

a czy listonosz może zostawic list polecony osobie nie zameldowanej pod tym adresem?
Może, o ile osoba ta mieszka w tym domu. Dużo ludzi nie dopełnia obowiązku meldunkowego, dlatego istotne jest czy faktycznie mieszka czy nie.

Nie ma sensu dalej dyskutować. Dwie opcje, spłacasz, lub "jedziesz" po szwagierce. Innej opcji nie ma.

Powrót