Bardzo dziękuję za odpowiedź ! To dla mnie dobra informacja, bo , jak pisałem na forum ,sytuacja obecna u mnie jest dokładnie taka sama jak u Ciebie, choć z kancelariią prawną (sic! ). Pewnie niedługo dostanę już drugą decyzję odmowną ( pismo o tego zapowiedzi już przyszło z FK ), a wtedy od razu "polecę" do ROPSU'u aby złożyć podanie o KG ( wszystkie dokumenty mam już przygotowane ) ale , jak się domyślam, aby je złożyć muszę czekać na ostateczną decyzję z FK. PS. ROPS sprawdził moje dane i jednoznacznie odpowiedział, że w mojej sprawie nie otrzymał żadnego zapytania z FK o pierwszeństwo wypłaty zasiłku. W innym wątku- z tego, co pamiętam- pisałaś ,że w przypadku wystąpienia o KG ( jeden rodzic w Niemczech, drugi z dzieckiem w PL ) , FK jest zobowiązane do wysłania takiego zapytania do ROPS w miejscu zamieszkania składającego wniosek. Potwierdzają to także liczne informacje na ten temat w internecie. I tak się zastanawiam, czy w przypadku odrzucenia mojego wniosku, nie można by wnieść o jego anulowanie, ze względów proceduralnych pracownika FK.
PS. Czy mogę złoży nowy wniosek nie czekając na rozstrzygnięcie obecnego ?