proste rysunki schematów a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku autorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autorka

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Czy wykonane przeze mnie proste rysunki komputerowe, schematy, rysunki techniczne są objęte prawem autorskim i czy w rozumieniu ustawy są dziełem?

Czy jeśli ktoś je sobie bez mojej zgody opublikuje w książce to powinien mi za to zapłacić i podpisać ze mną umowę na ich publikację?

Czy jeśli moje rysunki znalazły się w książce to powinnam być wymieniona jako autor tych ilustracji na stronie redakcyjnej?

Jakich argumentów użyć by udowodnić, iż takie rysunki -choć proste w swojej formie to jednak są dziełem i powinny być objęte prawem autorskim.

Dzięki za odpowiedź.
Chodzi o to, iż wydawnictwo wykorzystało moje prace nic mi za to nie płacąc, bez mojej wiedzy, zgody i umowy opublikowało te rysunki w książce, i na dodatek nie umieszczono moich danych jako autora na stronie redakcyjnej wydanej książki.

To jest ewidentne naruszenie praw autorskich lecz obecnie właściciel tego wydawnictwa twierdzi, iż w książce nie zamieszczono moich prac ale inne, które rzekomo on sam na nowo wykonał. Rysunki są identyczne z moimi.

Z uwagi na fakt, iż rysunki te są naprawdę proste i wykonane komputerowo w zasadzie każdy mógł by je na nowo wykonać podobnie - podobnie ale przecież nie identycznie, bo nawet w najprostszych schematach można doszukać się elementów twórczych i właściwych danemu twórcy tj. dobór proporcji, grubości kreski, dodane elementy.

Czy dana osoba może identycznie przerysować cudze rysunki i dalej je publikować już jako swoje, i czy przypadkiem nie jest to plagiat? Co mam z tym dalej zrobic i na jakie art. się powołać?

Powrót